Monday, October 15, 2007

sokrat, trolovi i cnn




Ako se neko pita sta sam mislila kad sam rekla, ko se danas u Srbiji bavi medijima i na koji nachin odrazava prevazidjene dihotomije novi mediji – loshi, stari mediji – dobri, neka prochita intervju sa Divnom Vuksanovich u Politici pod nazivom “Sokrat bi umro od tuge”. Ko ne zna Divna Vuksanovich je filozof po obrazovanju, trenutno je profesor teorije medija na FDU, koliko ja znam, doktorirala je jako mlada i sto se mene tiche to joj je najveche dostignuche. Pristustvovala sam na dva predavanja koja je ona drzala i to su bile nekakve radionice-igraonice, gde ne mozesh da uhvatish poentu ni za glavu ni za rep.

Da sumiram sta Divna kaze o medijima u njenoj poslednjoj knjizi:

- Ako je televizija komercijalna, ona ne moze da bude dobra, ja to prevodim ovako – program o rusinskoj manjini (nek mi oni izvine na uzimanju za primer, posto nishta nemam protiv njih i ovo nije negativna karakteristika) je dobar, ali ne i serijski program tipa Sopranos, Lost, House M.D.
- Medijska slika sveta potiche iz SAD – hm…. Chinjenica poznata vech 50 godina.
- Ona priznaje da postoje ljudi koji vide subverzivni potencijal popularne kulture, ali ochigledno da ona nije jedna od njih
- Novi mediji ugrozavanju kritichno misljenje. Kako ga sachuvati


Ви сте пронашли „рецепт”: пишете, како кажете, савремене бајке за децу и одрасле.
Нисам ја пронашла рецепт него су тролови пронашли рецептуру како да ме истисну из стварности и наметну се у истој. Борба између мене и тролова још се води, али на моју штету. Чега год се подухватим, шта год сматрам да је сигурно и озбиљно, они упропасте. Тако да, у ствари, немам много шансе да преживим у свету савремених бајки, јер ме ти враголасти духови систематски потискују.

Toliko o tome.

Inache Politika je definitivno postala chitljivija novina, malo se modernizovala u smislu dizajna i sadrzaja (recimo subotnji kulturni dodatak je primer za to), ali sa druge strane (ochekivano) Politika nema politiku tj. za nju moze da pishe ko god hoche : Sonja Liht, Bora Djordjevich, Ljubisha Ristic, Aleksandar Vulin i Marchelo.

Rubrika je Pogled sa strane, ok mozda je to odstupnica od uredjivacke politike, tipa vam nudimo, sami odluchite da li je dobro ili ne. Sto je sa jedne strane u redu, naravno nametanje je losha stvar, ali sa druge to je legitimizacija svakakvih likova i njihovog kretenskog pogleda na svet. Ako vech imam Kurir, zasto onda moram i ovo da chitam.

I u tekstu Meko srce svetskog policajca evo moje zenske heroine broj 2. MBM. Ja mislim da je ovo kriticko mishljenje o kome Divna pishe trolovima. I to dokazano da primeru priloga na CNNu o decaku kome je bomba raznela pola lica, a televizija prikazuje kako ce on biti prebachen u Ameriku da ga operishu najbolji lekari za to. Ovde nije stvar o tome da li je rat u Iraku losha stvar. Naravno da jeste. Da li je ovo vrhunska hipokrizija ? Zashto ja danas chitam o tome u srpskim novinama. Jel ima neko u Srbiji ko misli da je rat u Iraku opravdan, kao i americka invazija i okupacija ? Jel ima neko ko misli da je CNN vrhunac profesionalnog i nepristrasnog izveshtavanja ? (mada na CNNu ima onaj gotivac Richard Quest – to je onaj sto ima uzasno chudan nachin govora i sto vodi emisiju Business Traveller, gde putuje po super hotelima, proba raznu hranu i upoznaje se sa lokalnim stanovnishtvom, slichno je pristupu Loius Therouxa, on che da proba stvari o kojima izveshtava – da skache padobranom, da proba nekakve grozote od lokalnih specijaliteta, e da i John Stewart Daily Show, ali je ta emisija previshe vezana za americku politiku, pa moze da bude nerazumljiva). Naravno da ne. Ali MBM is preaching to the converted, i ovo ima iskljuchivo lokalnu dnevno politicku notu (ne znam da li je na to ciljala, ali tu pogadja). Prosechna osoba chita ovo i kaze ‘Eto vidish sta ovi Amerikanci rade, vidish kakvi su skotovi, neche oni nama uzeti Kosovo’, zaklopish novine i imash pismenu potvrdu da je sve u redu sa tvojom slikom sveta.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails