Monday, October 22, 2007

listmania!


Richard T. Kelly je autor knjige Ten Bad Dates with DeNiro, koja predstavlja kolekciju alternativnih filmskih listi (razmislite malo gde DeNiro ima romantičnu ulogu, a koliko često bije i ne poštuje žene – lista se pravi sama od sebe). U okviru London Film Festivala, organizovano je veče u British Film Institutu pod nazivom Listmania!, na kojem ste slobodno mogli da podelite svoje (neuobičajene) liste i uživate u svojim guilty pleasures i naravno da bez blama pokažete svoje nerdovsko poznavanje filma. Zaključak bi možda bio da ne postoje guilty pleasures, da su to ustvari naši omiljeni filmovi, kada odbacimo samosvest i kritičarski stav (koliko stvarno ljudi uživa u Tarkovskom, a koliko njih ga stavljaju na svoje liste, jer je “odličan autor”). Konkurs je bio otvoren za sve i sinoć su svoje liste prezentovali deset odabranih. Među sudijama je sedeo i Ryan Gilbey, filmski kritičar i autor knjige o Novom Holivudu sedamdesetih It Don’t Worry Me, koju sam kupila bratu za rođendan i pročitala nedavno (preporučujem naravno, kupila sam je u Beogradu). Sad kad sam ga guglovala saznala sam da je priredio autobiografiju Johna Peela, posle njegove smrti u saradnji sa Peelovom porodicom.

Nisam imala olovku i papir pa ću ovako napamet. Recimo na listi Top Ten Actors Who Sing in a Film, Which is Not a Musical se pojavljuju Julie Delpy u Before Sunset, Audrey Hepburn peva Moon River u Breakfast at Tiffany’s (koju je jedna tetka iz publike uzela da peva naglas, pa je Richard morao da je moli da prestane), Scarlett Johanson u Lost in Translation. Ovo je najkontraverznija lista Top Ten Movies That Did Not Pass the 10-Minute Test: na njoj se nalaze Felinijeva Dolche Vita, Seventh Seal, An Affair to Remember (lik je rekao da mu romansa između Debore Ker i Keri Granta, nije delovala ubedljivo, neke gospođe iz publike su povikale u šoku “Ali Debora je umrla pre par dana”) i na prvom mestu Citizen Kane. Jedan Amerikanac je napravio listu filmova koji bi bili super, samo da kraj nije tako jadan. Sve je glasno objašnjavao i gestikulirao. Na listi se nalaze Four Weddings and a Funeral (“It is raining still. I haven’t noticed”), Titanic, Baci mamu iz voza i Little Shop of Horrors.

Obećavam da ću i ja napraviti svoju listu, koju ću da postujem uskoro, a do tada, ko želi da podeli svoj geekovštinu je više nego dobrodošao.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails