Tuesday, May 11, 2010

day 03> chelsea, greenwich village, lower east side

Potpuno pogrešno sam mislila da je Flatiron building mesto gde su se pisale pop pesme pedesetih, tj. Brill building. Ona postoji, ali očigledno nije ova zgrada.

Amerika je masonska zemlja. Očigledno.


I remember you well in the Chelsea Hotel
you were talking so brave and so sweet
giving me head on the unmade bed
while the limousines wait in the street
Those were the reasons and t hat was New York
we were running for the money and the flesh
And that was called love for the workers in song
probably still is for those of them left

Leonard Cohen o vezi sa Janis Joplin u pesmi Chelsea Hotel No.2. Velški pesnik Dylan Thomas je tu umro od trovanja alkoholom, a Sid je navodno ubio Nancy. Jack Keruack nije nikog ubio, tu je napisao On the Road. Hotel je bio poznat po dugogodišnjim stanovnicima, koji su uglavnom bili umetnici. Danas to više nije praksa, to je samo običan hotel sa neobičnom istorijom.




Highline park je kao naš Peti parkić, tj. napuštena pruga koju su gradske vlasti htele da sruše, da bi napravile mesta za nove zgrade i investitore, a građani ga odbranili i to je park odignut od zemlje, gde cveće raste između pragova pruge.

U Washington Square parku, crnci sede i izazivaju ljude na partiju šaha. Pošto je sve okolo New York University, studenti valjda misle da su bolji od njih. Samo činjenica je da te batice sede na klupama ceo dan, a studenti odlaze poraženi jedan po jedan.




U sredini parka, momak je izneo klavir (to jest nekako ga je stvorio tu, nije koncertni klavir da ga izvlačiš svaki dan) i svirao svašta, recimo Clocks od Coldplay, dok se nisu na drugoj strani parka pojavili muzičari, koji su opalili po svojim instrumentima. Pop klavir vs. dixie, šta mislite ko je odneo pobedu?




New Museum of Contemporary Art na Bowery ulici. Nismo ušli samo smo slikali.


Katz deli se fura da je autentičan, a ustvari je to jedno vaćaroško mesto za turiste, gde se služe specijaliteti sa suhomesnatim proizvodima. Pastrami sendvič na primer. Istina dugo postoji, zidovi su prekriveni slikama poznatih faca koje su tu svraćale, do Johny Deppa, Bill Clintona, do cele postave Sopranosa. Katz je mesto "one" scene u filmu Kad je Harry sreo Sally.




Ne mogu da zamislim kako je Bjork izašla na kraj sa onolikim mestištem.

Ovog beskućnika smo zamolili da pozira, kako bi slika dobila na istinitosti.

1 comment:

Unknown said...

Divno diiivno! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails