Wednesday, February 06, 2008

dza ili bu

Upravo sam na jednom od blogova na sajtu B92 prochitala pretpostavljam skrachenu verziju sporazuma koji treba da potpishemo. Gde se ovde spominje Kosovo i nezavisnost koju bi prvo Srbija priznala? Ajde neko ko je upucheniji da nam to lepo objasni.

Kostunica neche da potpishe sporazum u kome se pretpostavlja liberalizacija viznog rezima, konachno posle 18 godina, kao i usechce srpskih studenata u Erazmus Mundus programima. Posto sam sama Erazmus Mundus stipendista (znachi plachena sam da je reklamiram), iz mog 4 mesechnog iskustva studiranja na ovom programu, mislim da studenti iz nashe zemlje apsolutno zasluzuju da vishe ucestvuju, ne samo zbog toga sto nam je standard takav da onemoguchuje studiranje u inostranstvu, uchenje jezika ili bilo kakvo usavrshavanje pa je to potrebno to stimulisati, nego zbog toga sto i pored nashih relativno nefunkcionalnih fakulteta, diplomci ipak poseduju neku sirinu obrazovanja i veoma lako mogu da se uklope u ovaj sistem, bash zbog toga sto su svesni sta im studiranje u Srbiji omoguchuje, a sta im uskrachuje. Iskustvo studiranja u dve zemlje, sa ljudima iz najrazlichitijih krajeva sveta koji su stipendisti, plus studenti koji studiraju na lokalnim fakultetima, je neprocenjivo i nesto shto bi svakom pozelela.

Kada smo raspravljali prethodnih par nedelja o tome da li treba glasati za Tadica i tome koliko nas je razocharao time sto je kohabitira sa Kostunicom na stetu svih nas, ono sto mu mnogi zameraju (pa i ja) je to sto je pored toga sto je imao vishe glasova, dozvolio Kostunici da bude premijer i da se njegova vlada ne razlikuje od one koja je preuzela vlast 2004. Sto se mene tiche, trebao je da kaze “Ako ne prihvatas uslove, novi izbori”. E sad znam mnoge koji su to tumachili Tadicevim pragmatizmom ili time sto je EU smatrala da je to stabilnije reshenje. Ista EU koja sad odlaze potpisivanje provizornog sporazuma, zbog politicke krize.

U ovom trenutnku Tadic ima najvechi legitimitet i ne sme da odustane od ove priche. On je dobio izbore na temu EU, i drzavotvornog stava po pitanju Kosova (sta god mislili bilo bi chudno da predsednik drzave kaze da je ok da se jedan deo zemlje ocepi). Ako treba novi izbori, onda mora da udari na prichu “Kostunica je bombash samoubica, koji sve nas vodi sa sobom” ili “Kostunica samouvodi sankcije”. Pa da vidimo na chemu smo.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails