Sunday, July 20, 2008

summercase08 - day02

Mnogi mi ovo neche oprostiti ali zakasnili smo na Breederse. Izlezavanje posle prvog festivalskog dana, onda obilazak Gaudijevih zgrada. Ali kad smo konachno doshli na jednom od stejdzeva The Strangles su svirali "Walk on By". I pored vesele ekipe ispred bine, meni nisu ostavili jachi utisak, delovalo je sve to kao veliko odradjivanje. No more heroes, anymore.
Dok smo se vrzmali okolo, Kings of Leon su svirali ono sto oni kazu poslednju svirku na njihovoj turneje. To se primechivalo po glasu pevacha, koji je svesrdno shmirao. E onda me je neko uhvatio za ruku i rekao moje ime. U Zagrebu poznajem manje od 5 ljudi, ali kolika je shansa da sretnem prijateljicu koju nisam videla 4 godine? Krenulo je podsechanje ko je sta radio u medjuvremenu, gde smo putovale, koje koncerte smo videle, anksioznost oko nalazenja posla i povratak u stvarni svet posle postdiplomskih. Btw. chinjenica da sajt za koji ona pishe u Hrvatskoj joj je platio put mi deluje kao nauchna fantastika. Propustih Mogwai, koji su po rasporedu trebali samo da sviraju svoj album Young Team. U daljini se zachuo "Pretty Vacant¨" i tu je "stari panker iz Smedereva" rekao da moramo da palimo.
Pred razdraganom publikom svirao je tribute band Sex Pistolsima, gde zachudo pedesetogodishnjaci koji su u medjuvremenu nauchili da sviraju pomalo liche na originalne clanove od pre 30 godina. Potpuno nepotrebno. Pitanje da li se slazemo sa ratom u Iraku i "Praise the Allah" koje sledi je iste kulturoloshke vrednosti kao i poljubac Madonne sa Britney i Christina. Johny, kraljica je matora i nebitna, a bojim se da si i ti.
Bezimo dok svira "Anarchy in UK", na drugoj bini je vech pochelo disko ludilo. CSS su bili simpatichni proshle godine u Novom Sadu, ali sad na boljem ozvuchenju sa daleko raspolozenijom publikom ispred, zvuche fenomenalno. Devojke iz Sao Paola su napravile nevidjen provod, Lovefoxx je nosila kombinezon tigrastog printa ispod koga se krio triko. I celo vreme je djuskalo ko pomahnitalo dete.
Kaiser Chiefs u Areni proshle godine su mi bili jedan od najprijatnijih koncertnih dozivljaja, potpuno neochekivano, posto nemam obichaj da ih slusham. Ali pesme su im vesele i himnichne, pa sam bila ubedjena da che to pred 20 hiljada ljudi to da zvuchi odlichno. Nazalost, poluprazna Arena je ostavila daleko bolji utisak - zvuk je bio losh, oni potpuno neinspirisani, Spanci okolo brbljaju.
Neon Neon su jedan od onih hypeovanih projekata, tipa Gorillaz. Gruff Rhys iz Super Furry Animals i hip hop producent Boom Bip su napravili solidan album Stainless Style, ali daleko od remek dela za koje ga proglashavaju. I ovaj nastup su pratili tehnicki problemi. Rhys svaku pesmu najavljuje na potpuno nerazumljivom engleskom tipa "ovo je moj san od pre neki dan, ovo je o seksu, ova pesma je o Raquel Welch" - to je sve sto sam pokupila, a bilo je vishe. U momentima kada ne peva, on ili se izgubi sa bine ili sedne i gleda u publiku. Zato im se prikljuchio jedan lik, nisam uhvatila ime ... nestho-neshto Superstar. Debeljko, go do pojasa, koji je repovao i pevao falseto glasom, a onda uhvatio da pravi nekakve akrobacije, da pravi "svechu" na sred bine i da peva. I da proziva sve (britansku festivalsku ekipu) koji su u Barcelonu doshli Easy Jetom. Simpatichno.
Hvala bogu neko nam je rekao da subotom metro radi celu noch, sto je poprilichno neverovatno, ali nam je tako super doshlo.

2 comments:

Anonymous said...

to je Har Mar Superstar, iam chak i par albuma, NME hyped pre 5 godina

popkitchen said...

luka ... riznice znanja:) gracias

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails