Monday, April 28, 2008

la strada del vino

Najpoznatije vino iz Toskane je naravno Chianti. Ali nije jedino. Jedna profesorka nam je zadala da napravimo projekat promocije vina iz oblasti jugozapadne Toskane, duž obale, koja se zove Put vina ili La Strada Del Vino. Jeste sve postoji na internetu, ali kako pisati o vinu, ako ga niste probali? Put nas je prvo vodio kao mestu koje se zove Montescudaio, gde smo posetili jednu skromnu porodičnu vinariju. Vlasnici su uvek spremni da pričaju o istoriji, vrsti grožđa koje koriste i vinima koje prave – na italijanskom naravno. Uglavnom su vinarije zabačene, i bez kola ili neke ugovorene ture, teško je stići do njih.




Sledeća stanica Bolgheri. Čak i restoran me poziva k’sebi.








Best for last. Vinarija Guado al Melo. Isto porodična manufaktura, ali sa većim ambicijama. Tata agronom, sin enolog i mama koja se (uspešno) brine o promociji.


Jedan dan, deset različitih vrsta vina. Zapamtićete me, ja sam ona koja će na vašoj slavi da kaže „Lepo je ovo vino, ali ne kao ono što sam pila na u Toskani na putu vina“.

2 comments:

Ognjenka Lakićević said...

au. kako dobro. loveless

spidloris said...

Kola priča o dve šake fino nastrugane hrastvine, od sedamdeset pet godina starih buradi čileanskogh podruma Concha y Toro, koje su prošvercovane u platnenoj vrećici samo da bi oplemenile stotinak litara vrhunskog merloa, jednog malog podruma u Srbiji.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails