Sunday, April 13, 2008

Italija glasa


za koga da glasamo?

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori u Italiji. Kampanja je prošla u znaku najavljenog velikog povratka Silvija Berluskonija, lidera desne koalicije Ill Popolo Della Liberta, što recimo znači Ljudi slobode ili slobodarski narod, koju pored njega čine i neofašističke stranke i separatistička Liga za sever (Lega Nord). O Berluskoniju sve znate – on je italijanski Karić, samo hiljadu puta gori i realno moćniji. Vlasnik je većine privatnih medija u Italiji (to je bio i dok je bio Premijer, navodno je preneo ovlašćenja na nekog drugog), koji su simbol današnje televizije u Italiji – i kakva jeste i kako je vide sa strane – reklame i gole devojke, kao i kluba A.C. Milan. Konflikt interesa i korupcija su obeležili njegova prethodna dva mandata. Plus, neukusne šale. Anglosaksonski mediji, pogotovu The Economist u tome prednjači, tretiraju Berluskonija i kao veoma opasnog i neverovatnog vulgarnog. Pored mafije, on je jedan od razloga zašto se na Italiju gleda sa nepoverenjem.



Na drugoj strani je koalicija koju predvodi bivši gradonačelnik Rima, Walter Veltroni, koja je ustvari nastavak koalicije koju je u prethodnom mandatu vodio Romano Prodi. Veltroni sa 52 godine izgleda kao da je 20 godina stariji od 71-ogodišnjeg Berlusconija (farba kosu redovno i podvrgao se više puta plastičnoj hirurgiji). Sve ukupno Italijani biraju između više od 10 lista, od kojih meni pažnju privlači lider hrišćanskih demokrata Casini koji liči na George Clooneya i krajnje levičarska koalicija La Sinstra l’Acrobaleno (Rainbow Left), koju čini mešavina komunističkih i ekoloških stranaka. Mogu da se pohvale time da je jedan od lidera otvoreno gay, što je velika stvar u zemlji u kojoj su svi veliki katolici (mada i Berlusconi a bogme i hrišćanski demokrata Casini su razvedeni). Treba napomenuti da upravo zbog tih ekstremnih levičara i njihovog ucenjivačkog potencijala i pala prethodna Prodijeva vlada.

Toskana je tradicionalno levičarski nastrojena i ovde su Berlusconiju male šanse, ali treba sačekati sutra uveče (izbori traju dva dana) da se vide konačni rezultati. Bojazan za povratak desnice je realna, mnogi mladi i ne glasaju, ne vide nikakvu perspektivu za sebe, bez obzira ko je na vlasti.

3 comments:

spidloris said...

Moj favorit je Milly D'Abbraccio.
Vise podataka o kandidatkinji za gradonacelnicu Rima moze da se nadje na njenom zvanicnom sajtu http://www.millydabbraccio.com/

popkitchen said...

Milly nastavlja svetlu tradiciju Cicoline, zar ne?

To je sve deo istrazivanja za priche naravno?

Milena said...

Berluskoni dobio izbore. Izjavio je da je Isus politike.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails