Saturday, January 19, 2008

renesansni chovek


Mozda ga znamo iz Crne guje, po epizodnim ulogama u filmovima kao sto je V za Vendetu ili Gosford Park, ili kao Oscara Wildea u filmu Wilde, ali Stephen Fry je velika zvezda u Engleskoj. Ishao je na Cambridge, gde je upoznao jednog od svojih najboljih prijatelja Hugh Laurija, sa kojim se posle uradio dve televizijske komedije – A Bit of Fry and Laurie i Jeeves and Wooster (po prichama P.G. Woodhousea).

Ono sto je manje poznato je da Fry se oprobao kao voditelj, pisac i reditelj. Drugi poznati prijatelj mu je bio Douglas Adams (on je narator u filmu Vodich kroz galaksiju za autostopere). I kad mu nije dovoljno sve to, Fry snima dokumentarce, poslednji je bio o borbi protiv side, a prethodni o depresiji, gde je prichao sa mnogim poznatim lichnostima o toj temi i istovremeno bio jako iskren u vezi svog licnog iskustva sa tom boleshchu. Chovek je koji je najvishe rekao rech “fuck” na britanskoj televiziji, a pri tom bio na listi gostiju na venchanju Charlesa i Camille.

Stephen Fry je kompjuterski geek – entuzijasta, ima svoj sajt i blog, a svake subote objavljuje svoju kolumnu o novim tehnologijama u Guardianu, pod imenom Dork Talk.

Po sopstvenom priznanju ima vishe profila na Facebooku, ali onaj pod njegovim imenom nije pravi.

3 comments:

Anonymous said...

fry je totalni car!

popkitchen said...

potpuno se slazem zato sam i pisala o njemu. Mene je ta njegova kolumna odushevila. O raznim aspektima novih tehnologija veoma znalachki, a ponovo chitljiva za laike, i naravno duhovita. Nestho na slichan nachin radi i lik koji pishe kolumnu Navigator u Vremenu, ali on nije glumac, komichar i pisac pored toga.

Milena said...

Uzivala sam u mnogim njegovim filmovima, a posebno mi je bio sjajan kao Oscar Wilde. Covek je faca. On je za mene postao jedan od onih malobrojnih likova koji vise ne moraju nista da kazu, samo je dovoljno da se pojave, ako razumes...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails