Sunday, January 13, 2008

Spasimo John McClanea


Prvi Kustendorf film festival počinje 14. januara u Drvengradu na Mokroj Gori simboličnim činom - sahranom filma "Umri muški 04" na novoformiranom Groblju loših filmova.


Nisam gledala Umri muski 4 (imam ga negde na dvixu), trechi deo mi je njesra. Ali prva dva (plus Last Boy Scout i Point Break) su najjachi akcioni filmovi ikada. Remek dela. Shto i Kusta moze da kaze za svoja prva dva filma, a ostatak da baci u djubre, bez obzira na svetsku potrebu da boratovski uziva u pevanju i pucanju, u nekom kokoshinjcu, daleko od svojih granica i da tu uchita veliku umetnost.


Mozemo da se raspravljamo o ukusima i sta je vredno, sta je uzvisheno, sta patos, sta komercijalno, a sta nevidjeno zabavno, ali chinjenica da ovoj farsi prisustvuje Koshtunica je ekser u kovchegu, koji che da sahrani ovaj dogadjaj , a ne legendarnog akcionog junaka. Slika McClanea u potkoshlji, umazanog krvlju, znojem i nekim mashinskim uljem kako pushi i smeje se, prezren od sopstvene zene, neshvacheni ironichni luzer njujorske policije je neprevazidjen filmski prizor. Koliko i shetnja Aligrudicha (oca) i Shtimca u bolnickom krugu u Sechash li se Doli Bel, kad matori shvati da nikad neche dochekati komunizam. I to Sloba 2.0, Mihalkov i Nemanja K. ne mogu nikome da oduzmu.


Podrsku John McLaneu mozete da date i na blogu Srdjana Mitrovicha (retko zabavnom pisaniju na B92 blogu) pod naslovim Ziv McLane, umro nije.


Yippie Kay Yay Motherfucker!!!


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails