Wednesday, February 27, 2008

parla italiano?

U gradu u koji se svake godine slije hiljade mladih, uglavnom Japanaca i Amerikanaca, da uče italijanski, po paprenim cenama od po 500 evra za mesec dana, mi nabasasmo na besplatni kurs italijanskog. Održava se u jednoj osnovnoj školi. Deluje kao neka vrsta socijalne pomoći, kad pomisliš na ekipu imigranata i studenata koji su se tu skupili – Tajlanđanin student umetnosti, malo starija Koreanka, devojka iz Kenije, Poljakinja koja potvrđuje tezu da Sloveni najbolje uče jezike, moja koleginica Brazilka sa dečkom i ja. Tokom praznika u Beogradu sam imala nekoliko časova, naučila da čitam, poručim kafu i kažem odakle sam. Već godinama učim španski tako da pisani jezik mogu da razumem kako tako, pogotovu uputstva kako da se spremi neka hrana. Ali to ništa ne pomaže kad treba da se obavi bilo kakva komplikovanija operacija.

Profesorka, pomalo rigidna, misli da svi mi treba da naučimo italijanski, čudi se kako to da neki studenti pohađaju master studije na engleskom, pita me odakle sam.

„Sono Serba, di Belgrado“

I šta se dešava u Srbiji? Što Srbi prave problem oko tog Kosova?

„Queste parte e molto importante per Serbia. Le chiese ....“. Setila sam se crkvi, ali ne i da nam je to 15% teritorije, koje su nama bitni kao i bilo kojoj državi. E, Koštunice gde si sad kad mi trebaš? Rekla bi da je to lažna „paese Kosovo“, ali kao što vidite ne znam kako se kaže „lažno“. Profesorka kaže „Srbi su katolici, zar ne?“. „Ne“. Po sopstvenom priznanju, ne razlikuje Srbe i Hrvate. „Srbi su muslimani?“. „Ne“. Kad smo objasnili ko su ustvari Srbi, eto mene na „srednjem nivou“.

Čitamo tekst, razumem 60%, radimo gramatiku, znam članove. Množinu nikad nisam radila, ali ajde da pogađam po zvučnosti i nije loše ispalo. Prezent kako tako, a prošlo vreme sam skroz isfolirala po ugledu na španski. Učenje jezika deduktivnom metodom, nije to loše uopšte.

A presto.

5 comments:

Anonymous said...

I ja sam tako ucila, po paraleli sa francuskim. Medjutim, francuski je ispao kolateralna steta, jer posle toga, svaki put kad sam probala da kazem nesto na francuskom, izgovarala sam italijanske reci. Tjah

Milena said...

Mene uvek iznenadi da sretnem nekog iz Evrope ko nema pojima o nama ni osnovne stvari. Uglavnom ti ljudi dolaze iz zapadnog dela. Moj zubar redovno pocne da prica sa mnom na italijanskom, jer ne moze da se otme utisku da sam iz tih krajeva. Ovde se govore cetiri jezika (nemacki, italijanski, francuski i romanski), pa vecina zna dva od njih. Moj svajcarsko-nemacki je jos uvek los. Razumem dosta toga, ali mi je tesko da slozim recenicu. Medjutim, snalazim se sama bez problema. Dakle, mene masovno mesaju sa Italijanima. A tebe? :-D

Anonymous said...

Finto stato Kosovo! Da mi ne zamuckujesh sledeci put, da je znao za tvoju chasnu misiju shirenja istone po Italiji, pravednik Lonchar, jedna bogougodna, chasna dusha bi ti lichno dala pare za studije a ne da moljakash od Evropske komisije i krshitelja prava i istine koji izmislishe finto stato Kosovo. Amin!

Ognjenka Lakićević said...

ha ha:)
mnogo mi je smesno, sve sam zamisljala...:)

Anonymous said...

Meni nije iznenadilo to sto profesorka ne zna za Kosovo. Ali ovo da li smo katolici, e to je vec kriminalno osnovno neobrazovanje. Jbg kao da dolazi iz neke americke vukojebine. Kada sam vec kod Amera, radili su neko ispitivanje kod studenata, i na pitanje Kada je Kolumbo doplovio do Amerike, vise od 30% je zaokruzilo opciju 1950! Toliko :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails