Thursday, November 08, 2007

brick lane




Brick Lane je ulica u istočnom Londonu. Nekada su tu živeli Jevreji, a danas je poznata kao Banglatown, pošto većinu lokala drže ljudi iz Bangladeša. Za razliku od nekih drugih krajeva koji su označeni kao etnički, pa u njih ne zalaze turisti, Brick Lane je veoma popularan zbog gomile restorana, prodavnica, galerija i klubova.



Brick Lane je ime i romana Monike Ali, po kome je snimljen istoimeni film, koji je i pre premijere izazvao razne kontraverze, pa je i Princ Čarls, koji je bio pozvan na specijalnu projekciju, otkazao to u poslednjem trenutku (što ga nije sprečilo da primi u zvaničnu posetu kralja Saudijske Arabije, uprkos velikom javnom negodovanju). Knjigu trenutno čitam, pa ne mogu da komentarišem. Najavljena je specijalna projekcija za sutra u Institute of Contemporary Art, na kojoj autorka knjige i Hanif Kureishi treba da prisustvuju, ali ja znajući Hanifa ću ovo da propustim.



3 comments:

Anonymous said...

nemoj hanifa da propustas!:)

Ivan Bevc said...

Btw, taj Brik Lejn je ovde objavila Narodna knjiga...sad sam se primio da ga pročitam ali me plaši izdavač, već su jako mnogo dobrih knjiga upropastili očajnim prevodom i odsustvom lekture i korekture (Zejdi Smit kao najflagrantniji primer).

Javi da li vredi pa ću stisnuti petlju.

Eh taj London, svaki dan ima nešto. Ali nemate ni vi tamo sve. Mi imamo prenos suđenja Šešelju na RTS2 Dart Sheshelj strikes back!

Unknown said...

@loveless- mislim da chu morati imam deadline za 2 eseja i moram da prochitam nesto pre nego sto napishem 3. Plus nechu da gledam film, dok ne prochitam knjigu do kraja.

@bevc: jao da, narodna knjiga ... jednom smo na vezbama, dok sam studirala, prouchavali prevod knjige "sati" koji su oni uradili. To je sjajno za analizu gresaka. U tom sluchaju analizu potpune nekompetentnosti - generalno prevodioci greshe sa vremenima, buni ih unutrashnji monolog, ali neke leksicke greske, tipa mrzelo me je da otvorim rechnik ili da googlujem neki izraz iz modernog zargona su neoprostive.
Ajde javichu ti kad zavrshim, nadam se uskoro.

Za London istina. Ali ima i Beograd svashta, ima sjajnu kulturu zivota (prijatelji, porodica, kafenisanje, izlasci, klopa .... koja je ukusna a ne kostha boga oca, dogadjaje). Jedino fale pare i organizacije ... jedino chuj mene...Videla sam sliku Sheshelja ne izgleda da kao da je smrshao.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails