Tuesday, August 12, 2008

ko je jasmina?

Pre neki dan na blogu koji odnedavno pratim se pojavio post u kome se tvrdi da je Jasmina Tešanović najuspešnija/najuticajnija srpska blogerka. Glavni argument je da ona objavljuje tekstove na boingboing blogu, ali se neki komentator opsetio da je udata za sci-fi pisca Brucea Sterlinga, koji inače bloguje na Wired-u, pa su povezali da je on umuvao tu (Cory Doctorow, autor boingboinga je isto tako pisac naučne fantastike) preko veze. E ako nešto ne mogu da podnesem to je prizivanje ko je kome muž, ljubavnik ili koliko je prošlo od kada je žena imala seks, kao instrument kritike.

Ali realno, ko je ova gospođa? Van toga ko su joj muževi ili ljubavnici.



Na njenom blogu na B92 imate mešavinu tirada o ratnim zločinima, obavjesti o aktivnostima Žena u crnom, izveštaje sa suđenja Škorpionima, putopise sa raznih konferencija i aktivističkih okupljanja. Znači kad su ratni zločini – Jasmina, kad su okupljanja ženskih pisaca – Jasmina, kad su pitanja globalizacije i novih medija – Jasmina, festival SXSW i Popkomm konferencija – opet Jasmina. Vidi se da je do jaja povezana internacionalno. Valjda živi u Italiji i putuje. Da se ne lažemo i ja kad bi mogla da biram, izabrala bi tako. Srednje ime mi je eklektika, ali već ako deluješ u javnoj sferi, zašto se ne bi ograničila na nešto konkretno, prosto da budeš prepoznatljiv. Mada onda te ljudi i prema tome onda ocenjuju.

Na Wikipediji piše da je pisac, ne sećam se da je neko ikada rekao „E jel si čitao poslednju knjigu Jasmine Tešanović? Mnogo je dobra“. Piše kolumnu za Yellow Cab, isto tako nepredvidivo šarenu. U poslednjem broju piše o konferenciji spisateljica u Stokholmu, kako je sve smor, kakva je hrana, piće, loša poezija .... Sedela je za istim stolom sa Dubravkom Ugrešić. Spisateljica, to barem svi znamo. Odlična, pritom.

„Čutimo i razmišljamo: možda čak i ne razmišljamo, misli samo slobodno lete kao galebovi negde oko nekog zaključka koji nikako da sleti.“. Mene ovo podseće na izvesne dnevnike, kapiram da bi se Jasmina stresla na poređenje, ali sličnost je očigledna.

Nije bitno koliko i gde pišeš, već ko to čita, i kakav efekat time proizvodiš.

3 comments:

Anonymous said...

To ko je kome žena / ljubavnica ovde je veoma bitan momenat...iz više razloga nego što je onaj najpovršniji koji si predstavila u ovom postu ("E ako nešto ne mogu da podnesem to je prizivanje ko je kome muž, ljubavnik ili koliko je prošlo od kada je žena imala seks, kao instrument kritike.") Izvini, ali ko je onda M.M.? Kakav instrument kritike imamo protiv nje?

Hajde malo radne akcije... Da, ali zašto onda pričamo o nekoj Jasmini Tešanović koja je "umuvana", zašto ne pričamo o nekoj kasirki iz C merketa koja nema pravo na vikend, godišnji odmor, topli obro i ko-zna-sta-jos...

Deo teksta posle slike ti "štrči"...

Anonymous said...

E pa svaka ti čast! Potpisujem!

popkitchen said...

@anon: Mene nivo razmishljanja u tekstu koji sam citirala podseti na nechije dnevnichke zabeleshke. Ako bi neko pomislio da pravim poredjenje izmedju Jasmine i M.M. na bilo kom drugom nivou, onda ili sam ja uzasno neprecizna ili to se chita potpuno pogreshno.

Znamo svi (da li znamo?) ko je M.M. i da li su joj ruke krvave i savest prljava. I znamo ko joj je muz. Nikada je ne bi uporedila sa gospodjom o kojoj sam pisala. Shta vishe sigurna sam da su i Jasmina i njen suprug pristojni, mozda chak i zanimljivi ljudi. Problem je stho ja nju nikako ne mogu da lociram - shta radi i chime se bavi, i zbog tog svashtarenja deluje mi neozbiljno. Ako joj je muz namestio blog, pa neka je. Ali daj barem nek bude zanimljiv.

Radne akcije za shta? Ne kapiram.


@kristina: chitateljka iz Sarajeva. yeah!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails