Saturday, August 23, 2008

A vi koliko kuća imate?

Današnji Blic objavljuje vest o nominaciji Senatora Jospeha Bidena, kao potpredsednika u kampanji Baraka Obame pod naslovom „Obamin potpredsednik ubedio Klintona da bombarduje Srbiju“. To se ne spominje u profilu koji je izašao u New York Timesu, gde se insistira da je Biden bio od samog početka protiv rata u Iraku. Smatra se da je Obama izabrao Bidena, jer je ovaj ono što bi u Italiji zvali „senatore a vita“, neko ko kad jedom uđe u Parlament-senat odatle će ga samo hitna pomoć izvesti, neko ko ima mnogo iskustva u spoljnoj politici. On se kandidovao za predsednika 1988., ali se povukao kad je otkriveno da je u svojoj kampanji koristio govor britanskog laburističkog lidera Neil Kinocka.

Biden podržava nezavisno Kosovo.

Grupa Serbs for Obama na Facebooku, još nije objavila ovu vest. Kako ja primećujem ovu grupu čine mladi Srbi u Americi, objavljujući pozive za volontiranje u kampanji, koji gledaju kako će im učešće u Obaminoj kampanji pomoći u karijeri, što je sve sasvim legitimno. Komuniciraju međusobno na engleskom.

Jedna moja, nažalost pokojna rođaka iz Amerike mi je pre 10 godina rekla „Srbi su tradicionalno republikanci“. Ok, ima više dokaza da su Srbi tradiocionalno demokrate, ali ajde. Mi smo pričale godinu ili dve posle NATO bombardovanja položaja bosanskih Srba.

Ovo nedeljna tema što se tiče američke predsedničke kampanje je intervju John McCaina u kome on na pitanje koliko ima kuća odgovara „I don’t know, I let my staff get back to you“. Što je inspirisalo kreatore ovog videa na YouTubeu.

3 comments:

maare said...

traženje bilo koga u američkoj administraciji protiv nezavisnosti kosova je uzaludan posao. s jedne strane imamo mekejna koji je pomagao u oružju k-albancima, s druge strane holbruka i bajdena (editora diplomatske istorije konflikta na kosovu bez čijeg konsultovanja je nemoguća bilo koja ozbiljna studija o ovoj problematici; ne znam da li to piše u blicu, ne čitam ga iz principa) koji su maestralno odigrali svoje uloge u agresiji na srbiju 1999.

samim tim za srbe (ili apsolutnu većinu ovog naroda kojoj je ideja da je kosovo sastavni deo srbije prirodna) ne postoji dobar izbor, čini mi se da je šansa propuštena sa bušom. ne znam da li je neko pratio izjave ovog crkvenog miša povodom gruzije, pominjući crkve, tradiciju, hrišćanstvo. vrlo lako može da se zatvore oči i da se zamisli da on priča o kosovu a ne o državi koja ima najveći rast vojnog budžeta na kavkazu u poslednjih nekoliko godina.

imajući sve ovo u vidu, s moje tačke gledišta, plodni i prijateljski odnosi sa zapadom/međunarodnom zajednicom/amerikom (ionako su to sve sinonimi) je samo lepa želja zlobnih ili neobaveštenih.

izvinjavam se unapred ako mi je ton mestimično neprimeren.

popkitchen said...

Ma jok sto bi se izvinjavao...znash da se oko mnogih stvari nechemo sloziti.

Volela bi da samo krivim Bajdena ili Madlin Olbrajt, Klintona i Vesli Klarka za bombardovanje. Ali ja za to krivim i Miloshevicha.

maare said...

Voleli mi to ili ne, Milošević je bio spreman na ustupke u Rambujeu kako ne bi došlo do toga. Oni su to na kraju želeli po svaku cenu tako da ako već moramo da merimo krivicu, za mene je njihova veća.

Plus, da nije bilo sankcija, ne verujem da bi sloba ostao toliko dugo na vlasti. Sa bombardovanjem su mu dali još godinu dana veštačkog disanja i tad je skroz prolupao i podivljao.

Kako god da okreneš, nema njega bez njih u toj priči. Danas, on je mrtav, oni i dalje vladaju, a mi i dalje škakljive teme svaljujemo isključivo na njegov račun iako je čovek bankrotirao. jbg, ideologija, u koju sam i sam do pre neku godinu verovao, je jedno, a činjenice su nešto drugo. problem je što su one veoma neprijatne.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails