Wednesday, June 11, 2008

che bello film!

Moja profesorka italijanskog je jedna divna žena. Pošto su mi ostale kolege sa kursa Erazmus evropski studenti, kaže ona meni “Eto mi svi nešto znamo o Portugaliji, Nemačkoj i Španiji, a o Srbiji ne znamo ništa, a stalno slušamo o njoj, ajde napravi prezentaciju od 10 minuta”. “Može, ali bez rata”. “Može”. Kad su bili izbori ona mi je donela tekst iz La Repubblice o Biljani Srbljanović i Goranu Paskaljeviću. Pitala me je da li se svi Srbi prezivaju na –ić i da li to nešto znači.

Stalno nam pušta filmove i vidi se da žena čita, sluša muziku. Dve stvari koje su mi se baš dopale u poslednje vreme – puštala nam je početak filma Dragi dnevniče (Caro Diario) i tu ima sekvenca u kojoj Nani Moretti vozi vespu do mesta na kome ja navodno ubijen Pasolini. U pozadini svira The Cologne Concert Keith Jaretta, božanstvena muzika, zbog koje sam na kratko prestala da opsesivno skidam muziku, koja ionako ima veoma kratak vek trajanja (treba pričati o albumima iz ove godine koji valjalju, ali to zaslužuje poseban post).

Film je iz ranih devedesetih, meni se čini. Moretti je sav smešan i neurotičan, kao italijanski Vudi Alen. Deo snimljen na ostrvu Stromboli je urnebesan.

2 comments:

maare said...

cini mi se da je taj film preveden kod nas kao "intimni dnevnik".

popkitchen said...

E vrlo moguche. I jeste skroz takav, intiman, Moretti cilja na intelektualni humor u kombinaciji sa dechijim odushevljem za zivot i ljude.
"Moja najvecha zelja u zivotu je da igram. Fleshdance kakav film, hochu da mi zivot bude kao takav film".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails