Tuesday, February 05, 2008

music_jan08

Novi ponedeljak, nove pobede. Jel ste odahnuli ili vam je svejedno?

U svakom sluchaju danas je super utorak i mora da se radi.

Odluchila sam se malo posvetim muzici na blogu, nazalost (ili na srechu) ne slusham onoliko muzike koliko nekada, pa che ovaj pregled biti na mesechnom nivou.

Rebel Star – So (Label Star) Sta se desi kad vojvodjani krenu put Britanije, a onda usput skrenu negde levo od Albukerkija. Sjajan album, tihi favorit 2007. Mozete ga besplatno skinuti.

Goribor – Goribor (Automatic) – Ovo je glasni favorit prethodne godine. Ljudima smeta hajp koji se stvorio oko ovog benda iz Bora, ali istini za volju kao i u sluchaju bilo kog domacheg benda mogli ste da ga chujete samo ako bi se potrudili. Mene ova plocha uzasno podescha na roman Marka Vidojkovicha Kandze, nekako deli tu ogoljenu estetiku turobne svakodnevice, takozvani “sarma realizam”. Kombinacija trip hopa i bluesa, stihovi koji udaraju direktno u utrobu – efekat je neshto izmedju odbojnosti (bezizlanost narkomanije) i neverovatnog razumevanja (“moja majka brine sto nemam penziono osiguranje). U svakom sluchaju ne moze se biti ravnodushan.

Jens Lekman – Night Falls Over Kortedala (Secretly Canadian) – Jens vishe nije melanholichan, postao je veseo i (ponekad nategnutno) duhovit. Sad kad Magnetic Fields ne valjaju, Jens zauzima njihovo mesto.

Nada Surf - Lucky (Barsuk) Power pop u veoma solidnom izdanju. To su one pesme koje ustvari nikom ne trebaju, a bez njih zivot bi bio taaako dosadan.

The Magnetic Fields – Distortion (Nonesuch) - Stephin Merritt je veliki autor. Pa chovek je napravio 69 odlichnih pop pesama. Ali ovoga puta se preigrao, u zelji da zvuchi tvrdje, ceo album je pun nekakvih nakaradnih efekata, valjda da dosegne naslov albuma, a njegov inache monotoni glas, chini stvar josh groom.

Inache skapirala sam da ako mi se ne svidja album, sto posto che briljirati na Pitchforku, i to je i ovde sluchaj.



I’m Not There_OST (Sony) – Najbolji soundtrack u prethodnoj godini. Bob Dylan u izvodjenju indi zvezda (Sonic Youth, Karen O, Yo La Tengo) i Americana dugoprugasha (Calexico, Willie Nelson).

Holly Fuck – s/t (Dependant Music) – post rock, improvizacija iz Kanade. Slichno Do Make Say Think. Odlichan album.

Midnight Juggernauts – Dystopia (Siberia/Intertia) Australijski synth pop bend. Veselo i potpuno neopterechujuche. Podsechaju na francuski Phoenix.

The Field – From Here We Go Sublime (Kompakt) – Elektronika, repeticija, odlichno ide uz uchenje ili neku zahtevniju mentalnu aktivnost.

Otkrila sam super muzicki blog Sad Songs for Dirty Lovers, stalno se updatuje, imate linkove za skidanje i novih i starih albuma. Inache ovo je i ime jednog albuma moje voljene grupe The National.

Inache ne mogu da nadjem novu Cat Power za skidanje, nema je na Soulseeku, a na ovim downloaderskim blogovima, ako je neko pisao o albumu, u komenatrima se pojavljuje neko ko se potpisuje kao Web Sheriff, koji se vlasniku bloga zahvaljuje u ime Matador Recordsa zato sto nije okachio album. Strange.

7 comments:

Anonymous said...

Cat Power mozes da skines preko
http://katz.cd/search/cat+power

ili preko torenta:
http://www.mininova.org/search/?search=cat+power

nadam se da ces uspeti da skines sa bilo kojeg od ova dva sajta :)

little voice said...

sve se slažem i za rebel star, jensa naravno i nada surf. ovo ostalo nisam mnogo slušala. nova cat power - my heart swings with joy!
kiss

Larisa Rankovic said...

Off topic: Kad ce biti slika i pricha iz Italije?:)

a@super|studio said...

iako sam blizak grupi rebel star (vidi samo taj krasni omot!), trebalo mi je vremena da od blagog rs skeptika postanem rs fanatik. brojne iteracije pesama koje će na kraju činiti album so pokazivale su uzlaznu, evolutivnu liniju, ali nisam mogao ni da pretpostavim da će završnica 2007. godine imati soundtrack u vidu tog albuma ne repeat.
u kombinaciji, naravno sa nada surf. nakon entog slušanja čovek (ja) zastane i shvati - lucky je, objektivno, tek natprosečan album. na momente teenage fanclubovski power; povremeno, priznajem, sparklehorse lite. da je muzičko iskustvo za mene isključivo objektivno i da je mogućno iscrpeti ga kroz kliničku analizu, nikada mi taj album ne bi značio ono što mi, de facto, znači. postavite udice i mamce na pravom mestu u pravo vreme. možda lovina bude znatno veća no što ste mogli i da pretpostavite.
goribor? ne ide. nepravedno je što sam i pokušavao da stvarnost jednog bora (kako ga zamišljam, jer nisam ni bio) devedesetih/nultih prevedem u npr. macclesfield sedamdesetih (gde i kada tek nisam bio). i još tražio joy division u njihovoj muzici. ima naturalizama i naturalizama. onaj koji možemo naći u, npr, ruskoj/sovjetskoj underground poeziji je od vrste kojoj ne mogu odoleti. dok je ova borska meni daleka i odbojna. ali... hej... ko sam ja da ocenjujem kako ko opevava beznađe? dole salonski mračnjaci.

popkitchen said...

@larisa: posle 18.02 kad predam radove za fax u Londonu. Do tada uglavnom sedim u sobi, chitam/pishem, odem do centra grada. Nisam nishta od Firence videla, uzas. Ali imam vremena, ovde ostajem do kraja juna.

@a@superstudio: da da uhvatila sam te u tim repeat momentima. A sto se tiche Goribora, postavlja se pitanje lichnog senzibiliteta, i iskreno ovo nije moj. A onda niko drugi se ni ne bavi ovdashnjim beznadjem ni na jedan nachin, sto Goribor chini vrednim i autentichnim.

Anonymous said...

web sheriff je firma koja se bavi zashtitom mp3 muzike - placena od strane etiketa da ide po forumima i blogovima i sudski preti. velika zabava su prepirke izmedju tih placenih da to rade i onih koji nece da plate da slushaju.

popkitchen said...

@luka: niko ne voli sherifa. a cat power sam stvarno skinula sam torrenta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails