Friday, February 22, 2008

halo kralju, gde si?

Maja i Jovana iz Borche/Bataje nisu doshle u grad da kradu, one su doshle da brane Kosovo. Ali kad su videle kako 300 hiljada ljudi krade, setile su se da su siromashne, pa su krenule da hvataju sve sto bi im do ruku doshlo.

Ovaj klip snimljen mobilnim telefonom i okachen na youtube je za kratko vreme postigao gledanost za kojom sve televizije zude. Nijedna televizija ovo ne bi mogla da snimi, i zbog potencijalnog napada huligana, a i zbog toga sto se ove dve devojke ne bi ovako ponashale. Jasno ja da one nisu bile svesne da za nekoliko sati cela Srbija che da ih gleda.

Nekoliko stvari su mi zanimljive u vezi ovog snimka i njegovih posledica:

  • Devojke mozda nisu previshe bistre, ali znaju sta je krizni PR. Iako time rizikuju da ih policija nadje (mada kakve stvari se ovde tolerishu, u ochima javnosti/drzave/policije kradja nije nishta) one zovu televiziju i prezentuju svoju prichu u kojoj je glavna stavka “nismo samo mi, nego 300 hiljada”, sto je broj koji obe ponavljaju
  • Ne mogu da ocenim koliko imaju godina, verovatno su rane 20-te u pitanju, ali i tako mlade su izgleda uslovljene na govor “zamene teza” – nismo samo mi, nego su i drugi. To sto smo krale znachi da smo siromashne. Ok je krasti, samo ne ubiti.
  • Na forumima i po komentarima, na njih je osuta nevidjena paljba (daleko od toga da to ne zasluzuju), kako su kurve, sponzorushe, glupe krave, treba sa Cecom cheliju da dele i ostalo. Zanimljivo je kako za one koji pale ambasadu postoji doza opravdanja (Amerikanci su nam uzeli Kosovo, ovo su zasluzili) a ne i za dve nesrechnice koje imaju dovoljno da se izblajhaju kose i utegnu dupeta, ali verovatno ne onoliko koliko bi htele. Ne onoliko koliko misle da zasluzuju. Kombinacija izostanka vaspitanja i atmosfere opste nemashtine radja ovakve nesrechnice. Kad sam videla snimak po prvi put, pomislila sam da ih treba odrati od batina, ali sad kad ih vidim kako nemushto ponavljaju tri rechenice, pokushavajuchi da se opravdaju pred sobom, pomalo mi ih je zao. Mada, mogle su da vrate stvari i da to pokazu pred kamerama.

1 comment:

Milena said...

Stvarno su bila neumesna neka imena koja su davali tim devojkama. Kako bilo, devojke nisu krale hleb nas nasusni, pastetu, kobasice ili vec neki drugi prehrambeni proizvod, pa da ih covek razume u tom pokusaju da se opravdaju nemastinom. Isto tako nista ne menja ni ona izjava tipa svi su krali, pa smo i mi.

Sa jedne strane mi je zao, jer shvatam da su direktan produkt vremena i situacije, ali sa druge strane mi je dosta izgovora za takva i slicna ponasanja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails