Sunday, February 24, 2008

divan pogled

Tesko ćete u Firenci naći sobu sa pogledom. Za to se treba popeti na Piazzale Michelangelo.


Arhitekta iz 19.veka Giusepe Poggi je želeo da se na ovom mini trgu nalaze najpoznatije reprodukcije Mikelanđelovih skulptura, ali je na kraju mora da prizna da je sudbina ove piazze da ostane "samo običan kafe restoran". Ali pogled je i dalje spektakularan.



Neizbežna siva ekonomija. Ali ako vas policija uhvati sa lažnom Gucci ili Armani torbom, vi ćete platiti kaznu od više stotina ili hiljada evra, a ne lik koji vam je prodao.

3 comments:

Milena said...

Wow! Dobra cifra! Pretpostavljam da to ipak ne sprecava neke ljude da kupuju... I ovde su razne kazne poprilicno visoke. Na primer, 80CHF ako se vozis u gradskom prevozu bez karte. Dvostruko prekoracenje brzine kosta 3.000CHF i oduzimanje dozvole na licu mesta (na odredjen rok).

Hvala za slike. Pogled je zaista divan. Firencu sam posetila samo jednom i to na svega dva dana, u proputovanju. Kakav je tvoj utisak?

popkitchen said...

Pa chini mi se da je dva ili tri dana dovoljno. Rekli su mi da prestanem da se zalim, ne zalim se, prosto Firenca nije bog zna kakav grad za zivot. To da ljudi stalno dolaze i odlaze je ochigledno. Bez daljeg ima sta da se vidi, ali kad obidjesh galerije i crkve. To je to. Slabo dopire savremena kultura i umetnost. Nashla sam neki indi-go klub, u nekom selu na 10 kilometara od centra. Italijani koji imaju novca zive van grada, centar je prepun turista, hotela, eventualno studenata. Predgradja osvajaju imigranti.

Ja idem na predavanja, uchim italijanski, pijem vino i planiram putovanja po Italiji.

Milena said...

Jasno mi je o cemu pricas. To je tipicno za evropske gradove - lepa prepoznatljiva arhitektura i muzeji. Ali ta prica je za turiste. Za nekoga ko ostaje duze su bitnije druge stvari. I ovde bogati zive van gradske guzve. I moram reci da uopste nisu isfolirani. Bar ja imam takvo iskustvo za sada. Isfoliranost dolazi iz onih manjih mesta u neposrednoj blizini, koja bi htela da budu "grad".

Koliko dugo ostajes tamo? U svakom slucaju, uzivaj i putuj! Ja tesko mogu da zamislim ista bolje od toga posto jako volim da putujem :).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails