Sunday, October 05, 2008

moro no brasil

“Odlučila sam da idem u Brazil sad na zimu, ajde sa mnom. Ja ću sad da radim do decembra non-stop i sve ću da potrošim na to. Ti mi je životni san.”

“Ja bi samo ne znam sa kojim parama.”

“Pa imaš stipendiju, pokušaj da sačuvaš nešto”.

“U Londonu!!!?”

“Jao znam.”


Ništa pre zime 2010. Ali kako sam ja dobra učenica, već sad sam krenula da se spremam. Mika Kaurismaki je finski reditelj, stariji brat poznatijeg Akija, zaljubljenik u brazilsku muziku i kulturu, što je očigledno u filmovima koje je posvetio ovoj zemlji, počevši od Moro No Brasil (Živim u Brazilu). Road movie prati nastanak sambe, od severo-istoka ove ogromne zemlje, pa sve do favela u Riju. Ne očekujte predstavnike bossanove ili MPB (Música Popular Brasileira), ovo je put u središte zemlje, antropološka istraga koja autora vodi po siromašnim selima, naseobinama indijanaca i prenaseljenim krajevima Rio de Žaneira.



Jedan od likova koje je tamo sreo je Seu Jorge, tada samo početnik, koji u sambi vidi izlaz iz pakla favele, a sada jedan od najpoznatijih savremenih muzičara iz Brazila. Paralelno sa muzičkom karijerom, Seu Jorge se pojavljuje u filmovima, prvo kao Mané Galinha (ili Knockout Ned u engleskom prevodu) u sad već čuvenom filmu Cidade de Deus (Grad boga), koji prvo pokušava na sve načine da zaustavi nasilje, da bi i sam postao deo njega kao predvodnik bande, koji će naći svoj tragični kraj. U filmu Wesa Andersona Life Aqautic of Steve Zissou, Seu je član posade, bez dijaloga, samo kao muzička pratnja ovom karakteristično retro putovanju, prepevao je nekoliko numera Davida Bowiea na portugalski. Muzički to je moj prvi kontakt sa njim, da bi saznala da ima nekoliko albuma i da je veoma popularan u sopstvenoj zemlji. Ovde u duetu sa pevačicom Anom Carolinom izvodi brazilski verzuju pesme Damiana Ricea The Blower’s Daughter.




Poslednji album koji je izašao ove godine se zove Ámerica Brasil i konkretan je pokušaj da se definiše nešto što sam Seu Jorge zove samba rock. Moja omiljena pesma je Seu Olhar, koja možda i nije karakteristična, tako spora i melanholična. Kad sam potražila o čemu se radi stigla sam do bloga Eyes on Brazil, gde sam saznala da je to još jedna pesma o tome „šta je u tvojim očima“. Seu Jorge svira u Londonu 30. oktobra, uz malo sreće biću i ja tamo.

5 comments:

Anonymous said...

Well, it must be great, as the country, the only problem is that there's no orientation about where's is the serbian language school closest home in br... still can't understand more than 'zdravo dobro cica, poljubac..':)

waiting for .com project!!

Anonymous said...

Divan post i divna muzika. Seua sam zavolela posle filma Life Aqautic of Steve Zissou. I ako sam gledala Cidade de Deus davne 2004 kada sam se ja spremala za svoje prvo putovanje u J. Ameriku (ocigledno, zauzimamo isti niski start pred putovanja ;)), uopste nisam povezala da je on glumio u njemu. Eto, ti me ovim postom prosvetli ;)

popkitchen said...

@enio: You should have written this in portuguese so that people think that I actually understand what you are talking about:)

@Marica: Ja sam prvo gledala The Life Acquatic pa sam ga onda prepoznala u City of God, tj. pitala sam Brazilku koja je sedela pored mene dok smo to gledali (a gledali smo na faksu). A tek onda sam skinula njegovu originalnu muziku. Jako mi se dopada boja njegovog glasa, nekako je jako grub na ivici pucanja, a tako soulful.

little voice said...

@jane - sve čitam i pratim, ali ti si tako prolific, ne mogu da iskomentarišem sve - ujutru gmail, poslovni mail i googlereader i sve po redu. love your market stories!
i analizu izbora u usa i kod nas i tako to...
just keep it on...
nekako si bliže kada se ova pisanije zaplave u readeru

Anonymous said...

Hvala vam za pisanje o mom blogu
Obrigado por escrever sobre meu blog
Thank you for writing about my blog

I'm glad you liked the same song. Seu Jorge is amazing. I just wish he would receive the kind of attention within Brazil that he receives in other countries. I still haven't seen Moro no Brasil but I've been wanting to!

Cheers!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails