Monday, September 08, 2008

hockey mom

Kolokvijalni jezik u Americi ima neviđenu potrebu za pravljenjem svakakvih konstrukcija koje bi objasnile svakodnevne fenomene. Tako i u ozbiljnim novinama za domaćicu, ženu posvećenu deci, koja kuva ručkove, vozi mini-vanom decu na sportske treninge, može se pročitati da je ona „typical soccer mom“. Kandidat za podpredsednika Republikanske stranke u Americi, Sarah Palin je nazvana tipičnom „hockey mom“, pošto valjda na Aljasci je teško igrati fudbal.
Nije bilo žene o kojoj se više pisalo prethodne nedelje u osvit republikanske konvencije, njene i McCainove zvanične kandidature, vesti o iznenadnoj trudnoći njene maloletne kćerke, slike iz perioda kad je bila navijačica u srednjoj školi, nadimku Sarah Baracuda sa koledža, stavovi o nezavisnosti Aljaske i eksploataciji nafte.

U zavisnosti koje su novine u pitanju, ja sam pratila uglavnom NY Times, ocene variraju – od toga da je njega kandidatura nepromišljena od strane Republikanske stranke, da je izabrana samo zato što je žena, uprkos drugačijim preferencama samog McCaina, da će njena mladost i energija nadomestiti McCainovih 72 godine, ali da ona ima još manje iskustva od Obame. Do prošle godine, nikad nije putovala van Amerike, a i tada je samo posetila američke trupe u Iraku i Kuvajtu. U britanskom Economistu, jetko primećuju da je ona „žena niotkuda“.

Znači, Sarah Palin je ono što mi Evropljani zamišljamo kao tipičnu Amerikanku – slabo stoji sa geografijom (to će da uči u hodu), bolje pristaje na rodeu ili roštilju sa gomilom dece nego u muzeju na primer, veruje u ispravnost nošenja oružja, moli se bogu za još više novca i ne veruje u slobodan izbor žene po pitanju sopstvenog tela. I to je ono što nju preporučuje za kandidaturu – njen stav o pitanju abortusa. Najmoćnija nacija na svetu koja odlučuje od Kosova, Južne Osetije pa sve do Pakistana, će izabrati svog predsednika na osnovu koliko je zatucan. Porazno, ali potpuno očekivano.

Glavna preporuka za Sarah Palin je što je opasna konzervativka, ne veruje u obrazovanje o seksu, već samo u apstinenciju – porodica i deca su u Americi su legitimni deo kampanje, sad kada je otkriveno da će postati baba sa 44 godine, jer je njena maloletna kćerka trudna, poziva se na pravo o privatnosti i moli štampu da poštedi njenu porodicu.

O tome šta menja izbor „crnje“ ili „cice“ na novembarskim izborima, Kosovu, bogomdanoj naciji i ostalom, vodi se jako zanimljiva diskusija ovde.

U medjuvremenu, Oprah, koja je vech javno iskazala svoju podrsku Obami, je odbila da intervjuishe Saru.


4 comments:

Milena said...

Ne znam sta bih rekla posto si odlicno sumirala pricu. Njeni najbitniji stavovi i atributi naprosto izazivaju jezu u meni. Konzervativne struje izgleda divljaju svuda i postaju jace cak i na manje ocekivanim mestima, pa onda valda USA i nije za cudjenje. No kako covek da se ne zapita jedno obicno Dokle Vise?!

popkitchen said...

Na Facebooku ima grupa koja se zove "I have more foreign policy experience then Sarah Palin". Choveche, chak i mnogi Srbi, koji zive u Shengen zatvoru, mogu da kazu "putovao sam vishe od Sare Pejlin.
Chini mi se da je ona iz americkog Bujanovca ili tako nekog mesta, stho je sasvim ok, ali prosto kao sto ovo mesto ne predstavlja Srbiju, mislim da ni Amerika ne treba da lichi na malo mesto na Aljasci.

Milena said...

Pa to je tipicno americki. To, ne videti sveta, a verovati da je tvoja zemlja najbolja... Plus famozna porodica. Ma sve je to ok dok ne predje u druge vode, zadobije politicki uticaj i postane... degutantno? (u nedostatku bolje reci) Gde nestade ona druga, bolja Amerika?! Svela se na par okruga...

Milena said...

Nesto za tebe: http://razglednice.blogspot.com/2008/09/soft-language.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails