Tuesday, September 02, 2008

wikinomics


Wikinomics - Winning With The Enterprise 2.0

From: mqaissaunee, 1 year ago





Don Tapscott's June 20th presentation from the Enterprise 2.0 conference.



SlideShare Link




Koliko god me odbijale knjige koje pokušavaju da objašnjavaju savremene trendove u biznisu, pri tom obećavajući kako ako samo ovo pročitaš, ne da ćeš skapirati o čemu se radi, nego čak i neke pare zaraditi, Wikinomics sam odlučila da pročitam, pošto knjiga sa podnaslovom How Mass Collaboration Changes Everything pretenduje da objasni i uspon društvenih medija i kako princip po kom oni funkcionišu može da doprinese širim promenama, svesna da će samo olako preći preko suštinskih pitanja. To jest pitanja koja mene zanimaju, a to bi prvenstveno bilo pitanje šta učešće donosi samim korisnicima raznih web 2.0 platformi.


Ali ajde od početka da krenem. Autori (Don Tapscott i Anthony Williams) koriste platforme kao što su Wikipedia, del.ic.ous ili Facebook da objasne, kako ekonomija koja bi bila zasnovana na principima na kojima ove aplikacije funkcionišu (a to su otvorenost, saradnja sa drugima, slobodna razmena i globalna orjentisanost) uvodi novi način proizvodnje, koji će potpuno da zaseni organizaciju poslovanja multinacionalnih korporacija, zbog decentralizacije i procesa inovacije i istraživanja, odlučivanja i same proizvodnje, koje sve omogućavaju nove internet tehnologije.


Kada govori o klasičnim firmama kao što su Boing, IBM ili P&G, tj. kompanijama koje prodaju nekakav proizvod u fizičkom obliku i inovacijama kojima su one poboljšale svoje funkcionisanje – recimo saradnja IBM i Linux zajednice koja je dovela do Apache servera, stavljanje dosadašnjeg istraživanja na mrežu u slučaju Procter and Gamble-a koje je licenci patenata koje u firmi niko nije koristio i dodatne dobiti ili konstrukcije novog aviona Dreamliner 787 u kome su firme podizvođači same učestvovale u dizajnu i testiranju delova, kao i njihovoj proizvodnji jer je Boing shvatio da je to isplativije nego da oni sami sve smisle, jasno je da ovi principi imaju svoju svrhu. A ona je u svim ovim slučajevima, pored inovacije veći profit.


Ali kada slavi društvene mreže, mash-up tehnologije i kulturu učešća (participation culture) koja je zaslužna za Wikipediju ili YouTube, Tapscott i Williams pomalo gube fokus, tj. ne ulaze u istraživanje motiva ljudi da se nakače na net i svojim trudom doprinose njegovom sadašnjem izgledu. Jasno je da pisanje blogova, kačenje slika, video snimaka, pravljenje remiksa ima svrhu za svakog pojedinca, od ubijanja dosade, komuniciranja sa drugima koji slično razmišljaju i nekakvog samoispunjenja, ali kakve su konsekvence za kulturu uopšte takvih praksi i koji su motivi pojedinca da to radi, sa malom ili nikakvom nadoknadom, (ne)svesno jačajući te platforme koje sem bazičnog softwera na tržište ustvari iznose te milione korisnika. Tako Flickr bude prodat Yahoou, a YouTube Googleu za više od milijardu dolara, a vi koji ste svojim učešćem pomogli da oni toliko narastu, ne dobijete ništa.


Malo na talasu tih knjiga koje na zabavan način objašnjavaju ekonomiju, (naslov pozajmljen od knjige Stevena Levita Otkačena ekonomija iliti Freakonomics), autori će na tipično američki način, bombastično najavljivati tektonske promene koje tek treba da se dese u biznisu, sa prikrivenim upozorenjem „ako ne usvojite nov način razmišljanja potonućete“, slično onim motivational speakerima sa raznih konferencija. Koji su po svoj prilici neviđeno iritantni. Ali im treba priznati argumentaciju u prilog slobodnog softwera, pozicije po pitanju autorskih prava, saradnje preko interneta i njenih rezultata.

Moje razmišljanje na spomenute teme, doduše u skroz light varjanti možete pročitati ovde.

3 comments:

maare said...

"kitchen light" :D

popkitchen said...

pazi u pop kujni su na ceni komplikovana jela koja se dugo kuvaju, musake, jagnjeche sarme, churke sa mlincima i slichno, ali ne mozemo a da ne iskazemo ljubav prema pasti i ostalim 15-minutnim jelima.

Jel ovo ima veze sa postom? Ali kapiram da ti je voda krenula na usta.

maare said...

kako ne, mada me još uvek drži piletina s povrćem i ananasom u kiselo slatkom sosu od juče :)

nije to light vezano za dužinu pripreme već za začinjenost samog jela. bebama dajemo na cuclu, a gurmani znaju zašto žive, jel da?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails