Monday, December 15, 2008

balkanska noć

U subotu prepodne zabavljala sam se čitajući post Dimitrija Vojnova i reakcije na njega na Citymagazine blogu, povodom koncerta grupe Vrelo, tj. slabog odziva publike da vidi bend, koji van granica Srbije samo skuplja pohvale. Svi znamo da to nije dovoljno za kuću. Za Grand generaciju, Vrelo devojčice koje izgledaju kao skupina navijačica, koje umesto tima za koji navijaju, pevaju dodolske pesme, sa precizno odrađenim nastupom i hard gitarskom podrškom, ovo je previše alternativno. Za beogradskog indi snoba, ovo je previše narodski.

Uveče se zaputismo, šarena ekipa zaista, po pozivu prijatelja Engleza u klub u istočnom Londonu na Balkan Night. Odmah da priznam sve. Da postoje kriterijumi za beogradskog indi snoba, ja ih verovatno ispunjavam većinu. Ali ne mogu da odolim da gledam kako stranci reaguju na balkanski miš-maš (Srbija, Bugarska, Makedonija, sve ujedinjeni braćom Ciganima – to su oni što ne bi ste želeli da vam se dosele u zgradu, ali mogu da vam sviraju na ispraćaju u vojsku ili slično). Istina, zanimljivije je otići u klub koji čak nije ni zvanično registrovan (daju se takozvane donacije za pivo, jer nemaju kasu), izgleda kao ogromni umetnički studio na dva sprata (sa ćilimima, kaučevima, šarenim jastucima i ogromnim crtežima na zidu) u dodgy kraju Londona, gde se muvaju hipsteri, koji se oblače kao Cigani, a DJ na balkanskoj večeri je verovatno iz Japana, nego u Guču. Ali koliko beogradskih snobova je stvarno bilo u Guči (dobilo sunčanicu, pojelo pljeskavicu, vozilo se na ringišpilu, a posle lepo bacilo peglu na poljančetu)?



meni ovo zvuči kao balkan klecmer mix



put u Makedoniju



8 comments:

little voice said...

draga, tvoje obzervacije su potpuno na mestu.
ja mislim da ja ne slušam ni Vrelo, ni Bregu ni novog Kustu zato što ne volim kontekst u kome se nalaze i konotaciju koju njihova muzika ima u mom neposrednom okruženju. mogu da ih čujem kao fenomen, ali da ih puštam sama sebi nema šanse. ne zato što mi snobovština to brani, nego moj nadograđeni deo, u koji spada i muzički ukus i obrazovanje, prosto ne klikće sa njima. ili mi to snobovština brani.
ali recimo obožavam Beirut! Sekla bih vene da sad Zach dodje u Srbiju ili bilo gde bliže da ga odem videti. a za Vrelo sam znala da ima koncert i to za baš jeftinu ulaznicu istina, ali mi se nije dalo krenuti. što ne znači da ću da ih blatim kad ih neko pomene. ali ne mogu da ih uzdižem u zvezde. na našoj sceni ja samo odobravam i podržavam pokušaj.
P.S. jesi li ikada razmišljala što je Vrelo i Brega veća seljana od recimo nekih groznih MTV gluposti? ako gledaš po kvalitetu muzičara, ovi etnaši su ispred otvarača usta...

belgraded.com said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

zaniljivo. ja kad pustim 'vrelo' licno cujem samo dodole, ni rok im ne pomaze, a sumnjam i da bi pank rok pomogao. dodole su dodole - smorcina teshka.
sad cu da pustim kod mene pa da vidim kako stranci reaguju.

popkitchen said...

Ispadoh ja nekakav veliki Vrelo advokat, Viktore potpuno se slazem, meni njihov nastup deluje interesantno, ali ispod njihovih sugestivno seksi pokreta, ono sto ostaje je dodolsko pevanje. A ja mislim da to nije za mene. Pa je moja pozicija sledeca - ja bi volela da je Vrelo popularno, ali da je ne moram da ga slusam.
Mozda moje simpatije prema svemu ovome poticu od Gogol Bordela, ali ni oni nisu popularni tamo odakle dolaze (Ukrajna/Rusija), vec iskljucivo na Zapadu. A posto sam ja zapadnije od njih, to valjda prolazi:) A i cinjenica da su im uticaji Sonic Youth ili Nick Cave.

maare said...

tako je, vrelo su dodole i nista vise. meni je svejedno da li je popularno ili nije ako ja ne slusam.

ne volim ni pusenje, ni staro ni novo ako ne racunamo djevojcice kojima mirise koza (kad je nele u dresu argentine, do jaja!), al volim da im citam intervjue, posebno kustine.

znaci, i ja sam snob? :)

Anonymous said...

Meni je ovo bio najbolji njihov cert do sada.Iskakao sam se za sve pare i baš me briga što su ostali sedeli kao babe na koncertu ozbiljne muzike.Posetilaca je zaista bilo malo ali su dva poziva na bis i reakcija publike tom prilikom itekako izvadila stvar i popravila utisak-onako uporno,gromoglasno i dugotrajno dranje(za drugi bis bar 10 minuta),nisam davno imao prilike da čujem čak ni na gostovanjima velikih stranih bendova a na ozarenim licima članova benda,pogotovu po raspekmeženim osmesima devojaka najbolje se videlo koliko su oduševljeni kako se završilo to veče.
E sad,što nije bilo više ljudi,pa za to je naravno(osim jake Košave te večeri),najviše odgovoran pozerski,kvaziurbani muzički ukus beogradskih snobova. Vrelu je teško da zauzme adekvatnu poziciju na domaćoj sceni jer su za ovu vrstu publike previše etno i "narodni" što kod takvih likova isto kao i sve ostalo što ima veze sa Srbijom,njenom kulturom i tradicijom,automatski izaziva animozitet;dok su sa druge strane za publiku koja sluša čisti etno previše alternativni.
Ali s obzirom na to da je ovakav koncept Vrelo napravilo pre svega radi proboja na inostrano tržište gde su već ostvarili velike rezultate,nema razloga da ih brine to što kvalitet koji poseduju nije u Srbiji prepoznat i cenjen u onoj meri u kojoj oni to zaslužuju.
Oni će ovde uvek imati dovoljno pravih fanova za koje će uvek moći da sviraju a meni je to mnogo vrednije nego da se pretvore u vašarsku grupu koja će se slušati na Mp3 kompilacijama od Silvane do Nirvane na žurkama poput Van Goga,Hladnog piva i Ortodoks Keltsa.
I nemojte molim vas da stavljate ove vrhunski talentovane muzičare i izvodjače u isti koš sa onim lopovom i kompilatorom Bregovićem i Kusturičinim putujućim cirkusom.

Henk

popkitchen said...

@maare: jasta si, citam ja tvoje pisanije i 80% nemam pojma sta je, death metal, post rock ili beli hip hop ....

@henk: skroz si u pravu. kusta, nele i brega su kidnapovali "etno". i sad ako ti se nesto svidi, ti moras da objasnjavas da to nije isto kao zabranjeno pusenje. mada "nedelja kad je otisao hase" je dobra stvar. korekcija, zabranjeno pusenje u novoj "srpskoj" inkarnaciji. posto je ono sarajevsko ipak deo pop kulture. i top lista nadrealista.
e ove podele, gore nego u politici:)

Anonymous said...

popkitchen said:
..mada "nedelja kad je otisao hase" je dobra stvar. korekcija, zabranjeno pusenje u novoj "srpskoj" inkarnaciji. posto je ono sarajevsko ipak deo pop kulture. i top lista nadrealista.

Da,naravno,staro Zabranjeno pušenje mi je uz KUD Idijote najomiljenija grupa ex YU a Top lista najgenijalnija humoristička serija ikad snimljena.
Zato mi je i toliko odvratno ovo što Nele sada radi sa Kusturicom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails