Wednesday, May 16, 2007

othersi



Da mi je neko rekao da ću ja da branim koncept Evrovizije, smejala bi mu se u lice. I još da će to potpaliti gotovo nepostojeći patriotizam. Ali Englezi još jednom potvrđuju da ispod uzdržanog stiff upper lip stava su imperijalističke svinje, sudeći po ovoj vesti sa BBC-a.


Ukratko, u engleskom parlamentu jedan poslanik je pokrenuo pitanje legitimnosti glasanja tokom izbora za pesmu Evrovizije, jer je primetio da bivše jugoslovenske i sovjetske republike glasaju jedne za druge. I time je Engleska oštećena. A što onda niste poslali Morrisseya?

Stvaranje blokova je očigledno, kao i da te zemlje ozbiljno shvataju ovo takmičenje, u njega investiraju mnogo emocija i to im služi kao dokaz nacionalnog ponosa. Dok u zapadnoj Evropi to je više trash parada, koja se gleda kao što se gleda Veliki brat, svi to rade, ali samo da bi videli o čemu se radi, da bi to sutra komentarisali u kancelariji. Da li Engleskoj, koja ima fantastičnu muzičku scenu i industriju, koja zarađuje milijarde funti godišnje, stvarno treba još i pobeda na stupidnom takmičenju kao što je Evrovizija? Odgovor je da - očigledno jednom kolonista, uvek kolonista.

Trebalo bi ozbiljno izanalizirati takozvano stvaranje blokova – Srbiji su 12 poena dale Hrvatska i Bosna, koja nas je tužila Međunarodnom sudu pravde za genocide, a druga se razmišlja da li to da uradi. Finske poene nam je sredio Ollie Rehn sto posto. Austrijanci, to je sve dijaspora. Ukrajinci i Rusi isto tako glasaju jedni za druge, a onda jedni drugima isključuju gasovode.

Ovu tiradu nije stvarno inspirisala Evrovizija. Moja priča o vizama za Evropsku Uniju je ista kao i mnoge druge. Juče sam zvala da se raspitam o dobijanju vize za Italiju i ko zna - zna, svi termini do avgusta su zauzeti – ili Srbi putuju ko ludi, ili ovo je još jedna instanca na kojoj se iskazuje nadmoć. Prvo se zove nekakav 041 broj i pre nego što se javi ljubazna operaterka (inače kolaboracionista fašista) saznate da ovaj poziv košta 21 dinar. O istom trošku možete nekoga poniziti i zaraditi. I kad ja pitam da li onda mogu da zakažem za avgust razgovor za vizu, dobijem odgovor da ne mogu, jer su termini za taj mesec nisu otvoreni. A na pitanje kada će biti “ne mogu da vam dam tu informaciju, moraćete da zovete”. Taksimetar kuca.

Setila sam se onih careva, mislim da je jedan od njih u organizaciji Exit-a, kojima je pala na pamet ideja o konkursu za priče iz reda za vizu. Sedeli su NGO likovi jedno veče i razmišljali kako da izmuzu još para od saveta Evrope, Evropske komisije, Ollie Rehna-a ili tako nekog. Pa ajde da jednu krajnje ponižavajuću stvar unovče, plus omaste se za putovanje kad taj pobednik bude išao u Brisel, Strazbur ili gde god mu dozvole. Ili akcija gde se studentima sa prosekom 9,00 daju pare i šengenska viza da bi malo videli sveta. Jer ako imaš prosek 7,8 onda nisi vredan Evrope. I glasaj za radikale. Oni će ti reći da si super i da nigde ne treba da ideš. Jer ti treba neviđena samosvest i samokontrola da to ne bi uradio.

Ne znam kako kod vas, ali sve ovo u meni budi jednog malog Velju Ilića koji bi da se prodere “Nabijem vas sve …”.

8 comments:

Anonymous said...

care! inace, znam za tu zbirku, poklonila je o. za b-day, stigla tek nekoliko prica da procitam...

popkitchen said...

nechu da ulazim u kvalitet tih pricha, ko zna mozda tu ima nekih bisera ... recimo dvoje su se tako smuvali u redu za vizu. Cak i ta akcija je ista kao i ostale NGO akcije u Srbiji, a ja sigurno nechu biti u fazonu da budem protiv toga, ali sa druge strane to jeste pomalo "ajde da vidimo chime sad da se zabavimo, omladinske inicijative, ljudska prava i slicno". Znaci niti sam ja protiv inicijativa ili ljudskih/manjinskih prava (da jeesam da li bi stvarno popizdela oko Evrovizije) ali ta akcija je potpuno jalova. Cilj iza nje je ukidanje viza. To je posao vlade i drzave, koja nece da prihvati Albance i Rome iz Nemacke koji su tamo nelegalno, da digitalizuje pasose, da pojaca kontrolu granica i da to radi policija umesto vojske. I da saradjuje sa Hagom i pojede govno oko Kosova. Posto je tema da li Marija Serifovic je simpatizer ove ili one stranke oduzma vreme onoj gomili prostaka u Skupstini, to se nece desiti uskoro. A u medjuvremenu, mozes da pravis kakve god hoces akcije i da oko toga skupljas bilo kakve poene.

E sad Lorelai kaze "Give me more of Luke's rant"

Anonymous said...

Odlican post. Da, da , da. Kao ljubitelj tresa i hejter NGO i partizanke Jasmine Tesanovic, mogu samo da kazem zivela evrovizija!!!

Anonymous said...

ps zaneo sam se pa nisam napisao da mi je zao sto nisi isla sa nama u vrbas

little voice said...

draga j, po ko zna koji put mi je drago a) što te poznajem, b) što pišeš blog, 3) što u svojim postovima ti uvek hit the nail on the head, što se u ovom slučaju potvrđuje još jedared...btw. završila prevod, skoro se ukočila, neprijatan bol u levoj strani tela

Anonymous said...

veruj mi nisam osetio ništa ponižavajuće u tome dok sam u savetu evrope, pred njihovim poslanicima, čitao priča u kojoj izvrgavam ruglu sve oko viza i licemerje cele ekipe uključene u to..
btw. akcija nije finansirana od evropskih institucija, već od jedne NGO iz holandije. i da..car koga si pomenula, jeste car,za ostale ne znam.

popkitchen said...

sigurna sam da nisi i da su razlozi sto si se prijavo na konkurs legitimni. Nisam to ni kritikovala. Prethodni komentar moze i na to da se odnosi. Moja poenta je da kod gomile tih akcija, sama akcija dobije vise publiciteta nego njen zacrtani cilj. Iskreno ja ne znam kako bi se postavila da neko meni nudi pare da ih administriram grupi studenata da putuju po Evropi koji imaju prosek preko 9, da li bi bila u fazonu, nema veze sto je citava procedura za sve gradjane ponizavajuca daj da posaljemo tu decu ili bi sigerisala donatorima, da su im kriterijumi blago fasisticki. I da ukazuju da pored nekih administrativnih zahteva (o neosudjivanju, o prijavi stana i prebivalista) treba da ispune i ove "dubi na glavi" zahteve.
Na izvestan nacin to sve zavisi i od raspolozenja, vidis da mi je blog pisanije nabijeno emocijama i licnim stavovima, tako da jedno jutro ustanem i pomislim kako to sto Oli Ren igra fudbal u crnim carapama na Exitu je kranje simpaticna stvar, a nekog drugog dana se pitam "sta ja kojeg djavola imam od toga?".

Anonymous said...

Hahahaha... jebeno fenomenalan blog. Jeste, ti bezdushnici sa zapada nishta ne razumeju. Tolka klanja i etnichka chishcenja su morala da se dese da bi svako zaradio suverenitet i glas na Evroviziji koji posle moze bratski da razmenjuje. Ne mogu da verujem da posle svega, Zapadne zemlje hoce to da nam oduzmu? Pa za shta smo se borili, dovraga?
I drugo, slanje lepo pocheshljate dece na mesec dana u Evropu je katastrofalno licemerje. Ako im je stalo do jacnjanja demokratske svesti, shto lepo ne plate pitomcima Dveri Srpske da malo vide kako zive njihove kolege po Evropi. Nego samo po zasluzi, shto samo pojachava podelu na dve Srbije, mi i oni, demokratske snage i one druge. Sviranje kurcu. Vizni aparthejd.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails