Wednesday, May 23, 2007

sa druge strane ogledala

Producenti Losta su obećali showdown u poslednoj epizodi treće sezone jedne od najboljih serija ikada. Šta vas više zanima: sta se desilo John Locku ili kome Jack ustvari kaže “Volim te”? Promo trailer epizode Through the Looking Glass se može pogledati ovde.


Lost je serija na koju najviše utiču gledaoci. Neki likovi su nestali, neki (polovični) odgovori su ponuđeni, isključivo zahvaljući angažovanju nerdova. Činjenica da je kraj serije overen će doprineti održavanju gledanosti, kao i pratećeg nivoa suspense-a. Kraj će definitivno razočarati, obrni – okreni. Da li zbog velikog emotivnog ulaganja gledalaca, koji svi imaju svoju teoriju za koju se nadaju da će biti potvrđena ili zbog što je kraj.

Rory Gilmore je konačno diplomirala i otišla u svet. Au revoir, Gilmore. Moram da nađem nove najbolje drugarice i izvor utehe i topline. I smeha i brzog govora naravno.


Jedan momak smatra da moja dnevna soba donosi sreću Liverpoolu. Ja samo rasklonim lomljive stvari da bi on mogao da se baca i skače okolo u slučaju trijumfa voljenog kluba. Ja se povučem da ne kvarim auru sreće. You’ll never walk alone.

Jedna od komentatorki prethodnog posta je savršeno dijagnozirala situaciju u kojoj bivši (zaraćeni) susedi sada galantno daju poene jedni drugima na Evroviziji. Sa time se slaže i komentator New York Timesa:

But Serbia was the overwhelming beneficiary of the system, receiving the top score of 12 points from every other member of the former Yugoslavia — Bosnia-Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro and Slovenia — suggesting that memories of war and ethnic cleansing can be set aside with surprising ease when it comes to the serious business of winning a singing contest. It’s hard to say whether the 60 points that the former Yugoslavia effectively gave to itself altered the final result, but an enterprising Irishman suggested that if all the Irish counties were allowed to secede, they would be unstoppable.

To što je inače profesor sociologije na Kolumbiji, ovog baticu nije lišilo tipično snishodljivih komentara. Njegovi favoriti su Britanija i Švedska. Naravno. Inače, trebalo bi da se malo više posveti fenomenu “drugosti”. Ovo je poslednji osvrt na Evroviziju obećavam. Šta da radim kad se ta sa jedne strane anahrona i prevaziđena priredba, a sa druge manifestacija slavljenja različitosti (Evropska unija i wanna-be jadnici, gays and straights) ispostavila kao super poligon na kome se susreću politika, pop fenomenologija i skandal, što su glavne preokupacije u pop kuhinji.

Nešto što nema veze sa tričarijama i pop trivijom koje ja shvatam jako ozbiljno, što se vidi iz priloženog. U ovom trenutku u jednoj sudnici nedaleko odavde u toku je još jedan svojevrstan showdown, koji će pokazati kakav je odnos ove države prema pravdi i istini. To nije pitanje kako će se zvati neka ulica, da li vam je neki političar bio simpatičan, da li je bio pošten ili lopov, to je pitanje da li ćemo prihvatiti zločin ili ga osuditi i kazniti. Dok sam ovo kucala, na radiju sam čula da je stigla presuda po kojoj će junaci tabloida, nepismeni pisci, za neke heroji, a inače zločinci i ubice provesti 40 godina u zatvoru.

2 comments:

Anonymous said...

Ok, ne ochajavaj. Amy Sherman-Palladino, kreator mog alternativnog zivota, univerzuma moje emotivne utehe i estrogenske srece pravi novu seriju - The Return of Jezebel James. Dakle, ne treba ochajavati za onim chega vishe nema, treba pratiti tvorca. Da l cu ih voleti kao Lorelaj? Ah, ko zna, ali ja imam vere u Amy...

Anonymous said...

potpuno sam zapustila lost i GG, ali ne svojom zeljom i odlukom....moracu da se vratim na stare staze kada je bilo stvari koje su me bezuslovno cinile srecnom.
bas mi je drago da si se vratila u aktivni blogerski mod.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails