Friday, February 23, 2007

the race is on

Još se nismo opasuljili ni od izbora iz 2006. i propuštenih bisera i skrivenih remek dela, (mada ja nisam naišla ni na jedno), a već izlaze liste za ne-propustiti za ovu godinu. Nisam ni otvorila sub-folder 2007. u folderu My Music, a već treba da dam svoje mišljenje. Ne znam za vas ali mene ovo nepregledno izobilje pomalo plaši, I got lost in a supermarket. Ponekad, pomislim da muzici pristupam preozbiljno, preslušavajući silne albume jer ih treba poslušati, jel te … A sa druge strane gotovo je nemoguće je napraviti relevantan izbor pa mi dođe da sve to batalim. Ali ne mogu. Hi my name is …. And I am an addict.

U ovome nisam originalna, pozajmljujem formu sa bratskog bloga, pošto ja i nepitana moram da iznesem svoje misljenje (mada u ovom slučaju sam na neki način i pitana, ne bilo mi zapoveđeno).

Clap Your Hands Say Year – Some Loud Thunder (





Ono sto je bila simpaticna izčašenost na prethodnom albumu, a pri tom mislim na vokal Alex Ounswortha, na SLT postaje iritirajuće glavno obeležje.

Lucinda Williams – West

Kad omatorim hoću da izgledam kao ova žena. Valjda će do tada kaubojski šešir da mi dobro stoji. I da budem mudra i iskusna, dostojanstveno neprilagođena i promuklog, sexy glasa.

Sram me bilo što otkrivam ovu pevačicu sad. Trk, trk na skidanje Car Wheels on the Gravel Road.

The Good, The Bad and the Queen – s/t

Tamo gde je stao Gnarls, nastavljaju GBQ. U štafeti učestvuje Danger Mouse - omiljeni miš još od Miki Mausa. Akustična gitara, klavir, bas i gotovo neprimetni bubanj, ne treba biti ne znam kakav stručnjak da se to ukomponuje, ali kod njega čak i obični sastojci prave neviđeno ukusno jelo. Za sadržaj se pobrinuo alter-angažovani Damon Albarn. Za razliku od Gorrilaz, koji je projekat u pravom smislu reči, GBQ zvuče kao bend.

Sally Shapiro – Disco Romance




Ispraznost uvijena u oblandu revizionizma žanra (italo disco) koji ništa nije valjao ni u vreme kad je žario i palio – u holivudskim blokbasterima (Push it to the Limit – Scarface, Flasdance, Top Gun) i primorskim diskoteka prepunim nemačkih turista koji se njišu, uzvikujući “You are my heart, you’re my soul”. Pa dodaj tome i beskrvni skandinavski vokal i to ti je disko romansa. Ma ajde ….

Do Make Say Think – You, You’re History in Rust

Omiljeni post-rock bend (pored Tortoise). Umesto smaračke repetitivnosti, izabrali melodiju i naraciju. Pošto mi Winter Hymn, Country Hymn nije baš legao, drago mi je što se ovaj album naslanja na & Yet & Yet. Zvuk ili ekstatičan (The Universe!) ili romantičan - A Tender History in Rust je stvarno tender, čuvam je za momente, koje neću da podelim sa vama. A With Living i In Mind sadrži i pevanje. Izdali ste hard-core, samo napred!

Moram još da slušam ovaj album da bi osećaj zadovoljstva i prijatnosti pretvorila u reči, ili ću možda i to da ostavim za sebe.

The Shins – Wincing the Night Away

Uvod u prvu numeru vas malo štrecne, da li su ovo The Shins ili mi neki skot sa soulseeka podmentnuo svoj demo bend, ali onda kreće poznati vokal Jamesa Mercera. The Shins su se promenili kažu, ali ja to ne vidim. To je i dalje bend koji je najbolje slušati u Stars Hollowu.

The Arcade Fire – Neon Bible

Da li će u proceni novog albuma ovog benda pobediti srpski inat? Pobrali su neviđene lovorike za prethodni Funeral, da li je sad vreme da im pokažemo gde im je mesto? The Arcade Fire su kolateralna korist jedne samopromotivne akcije pseudo-intelektualnog, ali ipak poštovanog i čitanog web magazina Pitchfork. Izabrati prvi album do tada nepoznatog benda je ludost … ili hrabrost. Ali svi će pohrliti da vide šta od ova dva. Tako su AF profitirali, združili se sa Bowiem, U2, izašli na naslovnoj strani Time-a. Navodno ceo album je snimljen u napuštenoj crkvi, verovatno je i to deo pi-ara, ali ja biram da im verujem. U mom srcu The Funeral i ovi Kanađani obučeni kao Amiši imaju specijalno mesto. Zato sam i isčekivala njihov sledeći korak.

Prvi utisak: iz nepoznatog razloga Keep the Cars Running, prva pesma koju sam čula, me podseća na Dancing in the Dark Brucea Springsteena, trenutno ne mogu da pronađem bolji ekvivalent tom dancey ritmu iz 80-ih, tako da će ovo morati da posluži. I dalje su multiinstrumentalni, očekujem najavljene orgulje, koje se konačno čuju u My Body is a Cage. Regine je ovde više kao wallflower, mala vrištava koja peva na francuskom, ali samo pola pesme, jer onda Win preuzima kormilo u svoje ruke. Ritam koračnice No Cars Go se nastavlja na Rebellion (Lies). Koliko su na svom debiju evocirali uspomene na Talking Heads ili Roxy Music, uglavnom su bili svoji, tako da na drugom albumu najviše podsećaju na sebe same.

Raspad i smrt na The Funeral su se mogli tretirati kao tema, lepak koji drži ceo album zajedno, ali prenošenje istog sentimenta na drugi album je već shvatanje samog sebe preozbiljno. Have a Break, Have a Kit Kat.

Sigurna sam da ću nastaviti da ih slušam, u nadi da će inicijalni utisak a to je dvoumljenje izmedju toga da li je ovo sasvim solidno (očekivanja su prevelika ipak) ili ne baš tako sjajno, prevagnuti na jednu stranu. The Arcade Fire je ipak sjajan bend, da, da, da ...

Jedan album, 17 pesama, 16 bendova u sledećem javljanju ispunjavam svoju patriotsku dužnost. Do tada i drugi su razmišljali o ovoj temi…..

11 comments:

Anonymous said...

Mnogo je meni Funeral precenjen album... Zahvaljujuci tebi cuo novi album i meni je mnogo interesantniji nego Funeral... Nesto me je zbunila ova naslovna strana... To je novije ili je usledelo posle preteranih hvalospeva za Funeral?

Anonymous said...

e, j, srecna ti godisnjica bloga!:) jes' da je prosla ponoc, i da se datum promenio - nevermind. keep on cookin':)!

Anonymous said...

evo i ja cestitam godisnjicu...a od ovih albuma maltene nista nisam slusala...sem neon bible...sve nesto drugo slusam...ne znam. ali tvoja lektira je korisna.

little voice said...

ja priznajem da nisam ovo chekirala, ali kao i uvek tvoje preporuke su vise nego dragocene :)
hocemo li skoro na neku kafu? miss u

Anonymous said...

sticajem okolnosti (manje-vise) slucajno, sinoc smo se ponovo okupili u dob-u na picu - loveless, undergroundlite i 'posle dva vina drunk' ja:), samo si nam ti nedostajala.

popkitchen said...

bila sam i ja sa Z., ali negde oko 9 nije bilo karata za Fest.
Sedeli smo dole kod onog tigrastog kauca.

Postali smo blog posse. Strasno, strasno.

Vidis te godisnjice, ja to uopste ne bi primetila. Thanx guys.

@ocean
naravno da cemo da idemo na kafu. Ajde jedan dan posle tvog posla.

@undergroundlies
mislim da je naslovna strana posle funerala. Ja priznajem da je taj album isforsiran. Ali ja sam ga stvarno slusala i dalje ga slusam.

Anonymous said...

Popkitchen dobila si minus zbog izostanka sa sektasenja :) Mislim stvarno nema smisla da se tako bitna sastancenja propuste!Pri sledecem sastanku donosim ti mp3 sa svim dobrim albumima iz 2006 koje si propustila, pa mozda promenis misljenje :) Btw super je Siri (kao sto vidis zapamtio sam ime, sada jos samo prezime da savladam), mozda cak bolja od Ostera. Pozdrav.

popkitchen said...

@undergroundlies

Drago mi je sto ti se svidja g-dja Hustvet. Trenutno citam "Sva sirocad Bruklina", ali o tome vise u "relevantnijim medijima" uskoro.
Vidis nisam ni znala za to vase tajno sastancenje, ali me je nesto privuklo sinoc u DOB ... unapred se radujem neotkrivenim biserima iz 2006.
Slusala sam Panda Bear-a, jos jedno Pitchfork nabudzeno izdanje. Batica je radio album imajuci u vidu recenzente koji ce svi da kazu "Brian Willson za 21. vek". I am not impressed

Anonymous said...

taj susret u DO je za mene dosao sasvim neplanirano. bilo lepo. sledeci put s tobom.

Anonymous said...

Xima, je l' ti pustas muziku u Shiprazju na ovim vasim zurezama...

popkitchen said...

dragi revizore,

izgleda da spomenuti web magazin funkcionise kao kostunicina vlada, ja sam totalno neobavestena. Mada sam to bila i za prethodnu zurku, prvo je ona najavljena, a onda su me pitali da li hocu da pustam mjuzu.

Pa ne verujem ovog puta, ima dosta zanimljivih likova tamo, treba i oni da se okusaju.

Tek malopre sam cula za novo otvoreni klub. Jel si ga posetio? Nadam se da ce da zazivi posto se nalazi na sjajnom mestu.

Moramo da se vidimo inace da porazgovaramo o najnovijim kretanjima na berzi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails