Friday, October 16, 2009

moja prva konferencija - Glocal 09, Day 1

foto - New Media Centre@Flickr

Posle udarničkog utorka, evo mene u Skoplju na Glocal konferenciji, koja se ove godine održava pod imenom “Inside Social Media“. Kako sam putovala celu noć raštimovanim autobusom, gde je jedan od saputnika pokušao da mi ukrade Ipod, pa nisam mogla da spavam da bi odbranila svoju imovinu i telesni integritet, propustila sam uvodno obraćanje i prvih nekoliko predavanja. Na sreću ITdogađaji su sve ispratili, vidim da sam propustila veoma zanimljivu diskusiju između teoretičara i praktičara.

Paul Bradshaw nije bio na konferenciji, već se obratio putem video linka (takođe propušteno s moje strane) ali projekat koji je predstavljao deluje interesantno.
Help me Investigate je sajt na kome građani engleskog grada Birmingema, postavljaju pitanja od javnog značaja i jedni drugima pomažu da se različiti problemi reše, kao i da se mnogi slučajevi rasvetle. Neka vrsta online participativne „Beogradske hronike“ – ljude zanima kako se troše gradski fondovi, zašto određene usluge koštaju onoliko koliko koštaju, kako doći do određene informacije.

U istom (lokalnom) smeru je nastavio Daniel Kempf iz Nemačke, koji je pričao o Myheimat projektu. U pitanju je ideja koja kombinuje online i print medije – centralno mesto je sajt na kome zainteresovani građani pišu članke. Najzanimljiviji članci su zatim objavljeni u štampanoj verziji koja je namenjena specifičnoj lokalnoj sredini, što je omogućeno prisustvom lokalnih oglašivača. Projekat je potpuno samoodrživ – sadržaj je besplatan, oglasi plaćaju štampanje magazina, koji je distribuiran takođe besplatno.
Usledile su prezentacije o evoluciji foto albuma od analognog ka digitalnom, sa naglaskom na proces selekcije koje fotografije od hiljade snimljenih zaslužuju da krase naše Facebook profile, kao i druga o uticaju Skypea na interpersonalnu komunikaciju.

Diskusija je pokazala različita očekivanja publike, neki su došli da saznaju nešto novo što mogu da primene u svom biznisu, dok druge više zanima uticaj online medija na obrazovanje, pogotovu mladih, kojima ovi mediji nisu novi, već jedini za koje znaju. U tom smislu, komentar o revolucionarnom diskursu novih medija, koji ustvari nisu ni novi, a ni revolucionarni je pogodio poentu.

Koga zanima, konferencija o društvenim medijima se može pratiti putem nekoliko kanala:

Twitter, hashtag #glocal09
Live stream
Flickr coverage

3 comments:

Media Mix said...

Ah, vidim da ni tebe nisu zaobisle 'cari' autobuske ture Beograd-Skoplje. Kako Balkan misli da se sa bilo kim integrise, pitam se odavno, kad je unutar njega putovanje ruzna i neprijatna avantura

popkitchen said...

da li cu stici do zeljene destinacije ili cu zavrsiti u velikom trnovcu kao belo roblje. to mi je prolazilo kroz glavu. balkan jeste evropa. njen najsiromasniji deo. to je ocigledno, zato ce proci mnogo vremena pre nekog vidljivog pomaka.

btw. fino je organizovano sve ovo.

Media Mix said...

Nisam ni rekla da nije Evropa, nego da treba da vezba da se vrlo prakticno (ukljucujuci saobracaj) integrise i poveze prvo unutar sebe a i sa ostalima. No, to je malo offtopic. Prija mi da citam izvestaje i iz Skoplja i iz Subotice. Mada mi PR i nije bas bliska tema, ovi PRovci su tako glasni da se ne mogu ignorisati:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails