Tuesday, November 25, 2008

la hypocrisie*


Pre neki dan sam dobila poziv za Facebook grupu “Protiv ulaska Srbije u EU”, što je skroz legitimno, ljudi prave grupe za sve i svašta. Sem da mi poziv nije poslao momak koga sam nedavno upoznala, mladi Srbin, koji od svoje 2. godine živi u Engleskoj, trenutno pohađa Oxford i piše statuse na FCB na francuskom ponekad. Upoznali smo se na nekom predavanju, na kome se nismo složili o preambuli Ustava (Srbija država Srba/Srbija država građana Srbije), posle čega je on zaključio da imamo različita mišljenja jer on nikad realno nije živeo u Srbiji. Pored ignorantskog nacionalizma, učesnici ove grupe se takmiče ko je veći anti-semita, jer ako niste znali EU je jevrejska tvorevina. To što je nastala dogovorom posleratne Francuske i Nemačke, nema nikakve veze.

E ovako – kad moj mladi prijatelj spali svoj britanski pasoš i vrati se u Srbiju, ja ću se učlaniti u ovu grupu svim srcem.


Ali nije to jedina grupa koja mi je privukla pažnju, evo mladi hejtuju Vuka Jeremića u grupi “Prevrće mi se stomak od Vuka Jeremića”. Meni je Vuk J. izrazito nesimpatičan, ne znam da li dovoljno da budem član ove grupe, a i inače mislim da grupe ničemu ne služe, sem zbrajanju redova “evo toliko nas ima”. Ministar pati od sindroma “dete sa kravatom”, verovatno je uvek bio predsednik odeljenske zajednice, jer to voli fotelju i funkciju, a Srbija je savršena zemlja za ljude koji diplomiraju i istog trenutka postanu savetnici ministara ili premijera.



Samo vidite Bojana Krišta, pre nego što je sebi isplatio 11 hiljada evra u bonusima, na mestu direktora Aerodroma, bio je direktor Lutrije Srbije. Istina svi su igrali Loto jedno vreme, ali se sećam oglasa u magazinu Status, gde ga pozivaju da plati oglase koje je ovaj časopis objavio (ovo se često dešava, ali retko ko to pretvara u anti-kampanju). Završio London School of Economics i odmah postao savetnik Miroljuba Labusa, koji je bio potpredsednik Vlade Srbije u to vreme. Onda Galenika, Lutrija Srbije, ostalo je istorija. Ova dva slučaja nam daju precizan recept za uspeh: bogati roditelji + politički oportunizam. Kako u Srbiji, tako i svuda. Samo kod nas u ekstremnijoj varjanti – ja čekam 21-ogodišnjeg zamenika ministra. Ili ministra, zašto da ne, nek dete uči. Istovremeno, zbog slične situacije (korupcija koja cveta nesmetano u kombinaciji sa organizovanim kriminalom), Bugari su kažnjeni sa ukidanjem 200 miliona evra od strane Evropske unije. Da dodam, lako je podviknuti Bugarima, ko bi to uradio sa Italijanima, koji u kontinuitetu krše gomilu evropskih propisa, nikad se nisu izborili sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Zato ćemo mi da čekamo u hodniku EU godinama, dok tamo žurka traje i traje, a nas niko da pozove konačno.

Tadić je pobedio sa ovom listom na izborima iz dva razloga – približavanje EU i strah od radikala. Kao što vidimo, sem podele mesta po partijskom ključu i oživljavanja SPS-a, ova Vlada se ne može ni čim pohvaliti niti reći da se približila EU ni 10 koraka. A radikali, su se raspali, multiplikovali, i to neće proći kao razlog ni na jednim sledećim izborima kada god oni bili raspisani.



____________________
* ne pričam francuski, slobodno me ispravite ako sam pogrešila, online rečnik je kriv.

6 comments:

little voice said...

nama su pričali da su Italijani svojevremeno u svom godišnjem budžetu imali plansku liniju koja se zvala - tipa plaćanje penala zbog neispunjavanja EU regulativa i ostalih zakona. Ona su odmah reagovali Briselci i rekli da izbrišu to.
ajde dodji da idemo na čaj u apropo. znaš da sam počela da čitam murakamija jutros u tramvaju...čitam "norvešku šumu"...

popkitchen said...

Vidis ja nisam toliko upucena u evropske strukture (zato imam tebe), ali cini mi se da oni dobijaju packe,dok su Bugarima zavalili samarcinu.
Daleko od toga da su Bugari nevini, sigurna sam da su tipicno balkanski raspojasani - verovatno su njihovi kriminalci pomislili "juhu" sad cemo da se sirimo uzduz i popreko. To sto su oni usli u EU poprilicno nespremni, ce nas sve da kosta. I to ne mislim nas, koji treba da usvojimo tri miliona zakona, pa da ih i primenjujemo. Hrvate najvise.

little voice said...

realno da, magičnoj šestorki koja je napravila to eksluzivno društvo se mnogo šta oprašta. Raspojasani Bugari su tu istina potpuno glupi, znaš onaj članak od pre neki dan, kako su Slovenci tužni što ne znaju lepo da isisaju pare iz EU, kako ti drugi već godinama rade...
a istina je da će sve teže biti ući u taj klub...ma ja bih samo te vize da ukinu za početak, dokle više...

Ognjenka Lakićević said...

e najvise sam volela te patriote (oni misle da su to)tj. nacionaliste (realno jesu to) koji mi se javljaju iz dalekih krajeva.

Davor Nikolić said...

Moram da priznam da sam se (zbog naziva te FB grupe) blago ponadao da se radi o eventualnom okupljanju liberalnih euroskeptika, onih što tu EU ne vole baš zbog njenog birokratizma i regulisanja svega i svačega. Kad ono - gastarbajter nacoši again! Štono reče jedan meštanin glavnog grada žaleći se na srbijanski patriotski deficit u svojevremenoj emisiji "Predgrađa" - tamo u Australiji su pravi Srbi, imaju i srpske zastave i kokarde i opasače i sve...

popkitchen said...

Sad se malo osecam bezveze, mali mi je odgovorio na Facebooku da su ovi koji mrze Jevreje su retardi:) Nije na Oxfordu za dzabe, ali naravno da je njegova perspektiva drugacija od nase.
@spider: Srbi iz Cikaga koji se zovu Micheal, George ili Steven su najveci Srbi 100%. Njihova ljubav je nezaprljana svakodnevicom, malim i velikim nacionalnim sramotama.
Sto se tice euroskeptika, ponekad mislim da sam ja ta. Ne mislim da mi ne treba da pristupimo EU, nego mi je oduvek smetalo sto se to EU, koristi kao nekada CK. Doslo odatle (Brisel/Brionski plenum) i nema pogovora. Tj. kako to nasa vlast prikazuje. Uslovi Brisela i slicno. Tipa ovi zakoni su super, nego smaraci iz Brisela zakeraju. Ti treba da objasnis ljudima koje su prednosti odredjenih odluka za njih, za celokupno drustvo (ne za one koji peku rakiju ili kolju prase u sopstvenom dvoristu - nego za nas koji smo potencijalni potrosaci toga i treba da smo zasticeni), jer na kraju ce se svesti na Bora Corba demagogiju "Evropa nam ne da da nosimo smrdljive carape" ili tako nesto ...
Btw. cool blog, stigla sam do anarhizma, tome moram da se posvetim.

@loveless: skinula sam Kings of Leon, Vladi P. ne rade torrenti u domu pa me je zamolio da ga snabdevam:) Nisu losi uopste. Ne secam da su ovako zvucali kad sam ih slusala letos u Barsi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails