Tuesday, May 06, 2008

jadac

Jasno je odakle se trenutno javljam, za koga glasam i kakvu budućnost želim za svoju zemlju. Toliko je rečeno o odnosima Srbije i EU, ali ako ne glasate za DSS-radikalsku vladu u nedelju, zar se ne osećate da ste na ničijoj zemlji? Da vas niko ne podržava, da pored toga što će nam o životu odlučivati oni koju su svojski se trudili 10 godina da ga upropaste, istovremeno na nama karijeru grade evropske birokrate – da li stvarno neko zna za Oli Rena u njegovoj zemlji? Ili Solaninu portparolku? Jebeš državz, u kojoj prosečan građanin zna kako se zovu haški tužioci, evropski komesari za proširenje i izaslanici State Departmenta za ratne zločine.

I evo ova poslednja vest o besplatnim vizama. Nekoga ko hoće da živi normalan život i da putuje to treba da obraduje, zar ne? Ali suštinski, ovo je prazna stvar kao i SSP, koji nije aktivan dok se Mladić and co. ne nađu u Hagu. Da li je problem 35 eura ili M1 obrazac iz penzionog fonda, dokaz o vlasništvu stana, potvrda o godišnjem odmoru, prihodima roditelja, radnoj knjižici na uvid, isfotokopiranom kompletnom pasošu i izvodu iz banke? Ili to što većina ambasada je uvela telefonski servis, na kome i zarađuju ili oni ili Telekom.

Naravno da vize treba da budu besplatne, ali isto tako treba da budu i bezuslovne.

Čitava stvar je bez sadržine, kao i one jadne vizne olakšice, koje su date ljudima, koji već imaju jake garancije i koji su uglavnom i dobijali vize ranije. Običan građanin je i dalje podvrgnut standardnoj torturi, čita novine i pita se zašto ga neko laže, jer izgleda da EU nastrojeni političari računaju na to da običan čovek nigde i ne putuje, pa i ne može empirijski da potvrdi tu vest.

Evo i BBC je objavio ovu vest, verovatno u rubriku, ajde nešto što nije cunami, bombaš samoubica ili austrijski monstrum iz podruma.

Serbs have needed a visa to visit the rest of Europe since the Yugoslav wars a decade ago. So most young people who will vote in Sunday's election have never travelled abroad.

Taj mladi čovek, ako nije mladi skojevac aktivista neke organizacije, stpendista ili dete tajkuna, i dalje mora da traži rođaka u inostranstvu, koji će da mu piše pisma, overava ih u opštini, šalje finansijske garancije. Neko mora mnogo da ga voli. Pošto Evropu zabole.

The vice-president of the European Commission is going to Belgrade on Wednesday to start talks on eventual visa-free travel.

But that will take months if not years, as Serbia first needs to meet strict EU standards on border controls, the fight against crime and issuing biometric passports.

To ne znači da oslobađam krivice ove koji su na vlasti ili ove koji hoće da sami nama uvedu sankcije. Pročitajte odličan tekst Dejana Anastasijevića na sajtu European Stability Initiative, koji je mi je preporučila prijateljica, a zove se “Šta ustvari nije u redu sa Srbijom?”.

Eugene Hutz iz benda Gogol Bordello pravo kaže “Your country raised you, your country fed You. And just like any other country, It will break you, On front line send you, Tax the hell out of you,And just like any other country, It will lock you up you!

4 comments:

spidloris said...

moj prijatelj vladan se proslog cetvrtka vratio iz londona sa jednonedeljnog kursa. prica mi kako jedne veceri sedi on tako s ortacima u pabu i primeti da dva stola pored sedi oli ren i cita novine. kaze on to njima, a oni ce "who the fuck is oli ren, football player?"

(nebitno, ali upravo idem da trazim jebenog sudskog tumaca za portugalski lezik, posto u ambasadi ne prihvataju na engleskom. podrazumeva se da sam pripremio resenje o odmoru, potvrdu s fakulteta, izvod...)

popkitchen said...

sudski tumach za portugalski!!!! Majko bozija. Evo reci zar nije bolej platiti 35 evra, a da se ne smarash ovako. Ja to poredim kao drzavni lekar i privatni lekar. Znam da chesh ti da podrzish privatnike:)

Anonymous said...

Potpuno se slazem. Nije problem 35 evra. Ja bih radije dala i 100 evra, a da mi ne trebaju pozivna pisma, garancije i ostale gluposti. Kakve olaksice, pa o cemu mi pricamo? Koliko se secam i pre dve godine su u vestima blebetali o olaksicama, i kako ce sada nemacka ambasada da izdaje vize na godinu dana. Ja ne budem lenja, odem do ambasade da pitam, kazu mi ma kakvi godinu dana... Ko vas je to slagao. Sve dok se vize potpuno ne ukinu, nikakve olaksice mi nista ne znace.

Ognjenka Lakićević said...

opa, spidloris ide u portugal...ma kakve vizne olaksice, mislim, ili ce da nam daju normalno vize ili ce da nas j... i dalje.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails