Monday, July 10, 2006

oh, superman


Jedini genije ikada potekao sa ovih, a i onih prostora, čovek koji ’’je izmislio 20. vek’’ je rođen na današnji dan pre 150 godina.Bio je prijatelj sa Mark Twainom, koji je voleo nauku i pare, koje su inače poticale od njegove žene, bogate miraždžike, je stalno ulagao u potpuno nemoguće patente, koju su svi redom propadali. Večeras će Lauri Anderson, performans umetnica i saputnica Lou Reeda, izvesti peformans inspirisan Teslom na otvaranju Belefa. Jedan od najboljih savremenih pisaca Paul Auster mu je posvetio veliki deo svog romana Mesečeva palata. Jack i Meg White iz White Stripes-a su veliki poštovaoci. U novom filmu Chistophera Nolana (Memento), Teslu će igrati David Bowie.

Imam slikovnicu sa crtežima Duška Petričevića i tekstom Duška Radovića ’’Nikola Tesla: Priča o detinjstvu’’, koja govori o prijatelju mačku, neprijatelju gusanu, dve zubate tetke koje jure da ga poljube (domaća varjanta Patty i Selme) i plaše ga konstantno i fascinaciji grmljavinom.

Bio je suton. Pomilovao sam svog mačka i tada se dogodilo čudo od kog sam zanemeo. Moja ruka je izazvala pljusak praskavih varnica a iznad mačkovih leđa stvorilo se polje svetlosti. Otac mi je bio vrlo uman čovek: na svako pitanje imao je odgovor. Ali ova pojava je i za njega bila nova. Ipak zaključio je da to ne može biti ništa drugo do elektricitet, onaj isti koji se javlja i na drveću za vreme oluje.

3 comments:

fake artist said...

Moj grenpa se rodio u selu nekoliko konvertibilnih kilometara daleko od Teslinog i sećam se kad smo bili mali da nam je pričao kako su Teslu svi u selu gledali onako malo.. Znaš kao recimo mi Žiku Obretkovića. I da je njegova strina stalno pričala da će da oslepi od tih papira što pribija uz oči (moguće da je mislila na knjige a možda je Tesla samo brisao oči maramicama).
Sigurno je bio gotivan lik, da je bio Čehoslovak ili Poljak verovatno bi izmislio i ko zna šta još, ovako... Malo li je za jednog našeg.

valkados

Anonymous said...

pa ti to slusas bright eyes?! wow. koji album? secam se da ti se nije nesto dopadalo kad sam ti davala da cujes:). ajd' vidi za tog lika sto organizuje koncerte, ili ga pitaj za the organ ili mu daj moj mejl. i uzivaj u tunisu!

Veroljub Zmijanac said...

O Superman. O judge. O Mom and Dad. Mom and Dad.


da nemas slucajno pesme sto je pevala to vece

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails