Tuesday, August 04, 2009

Veća participacija ili izraženija besparica

Ne želim da pišem o tome da li je država ili fondacija privatne kompanije treba da da stan nagrađenom sportisti. (Država) Ili da li treba pomoći njemu ili nekom drugom talentu? (Svima treba).



Danas prilikom dodele stana Miloradu Čaviću, televizija koja je to organizovala je ne samo intervjisala njegove buduće komšije, nego je udarni deo vesti posvetila čitanju komentara ove vesti na sajtu B92.

I oni nisu jedini. Posle slučaja Crna reka, Vreme je obezbedilo nekoliko strana za reakciju čitalaca na tu priču. Nastavilo se pozivom ljudi da se sete devedesetih i nešto napišu na tu temu. I ako srpski mediji deluju zainteresovani za narod samo kad treba menjati ženu ili blejati u poznatoj kući na Košutnjaku, sve u cilju veće gledanosti, tj. profita koji donosi reality show produkcija, ova vrsta posezanja za većim udelom vox populi u programu, čini mi se nije deo strategije, već posledica krize koja pogađa sve, pa i medije. Ajdmo, ajde user-generated contentu. I u starim/novim medijima sigurno pali.

5 comments:

Anonymous said...

Imao sam priičan WTF momenat gledajući 15-ominutno čitanje reakcija i komentara javnog mlenja. Međutim, ipak mislim da je u pitanju opšta izgubljenost ovog pojedinačnog medija - scenario koji su sa nadmeno-sarkastičnim prezirom odbijali zaposleni u njemu dok su plate bile bolje i niko ih nije otpuštao, iako prezentovani program već zabrinjavajuće dug nije nikakav.

Davor Nikolić said...

Čitanje tih komentara je sinoć bilo urnebesno. Kao onomad na RTS-u kad su čitali pisma podrške Slobi iz mesnih odbora stranke po Srbiji.

A što se tiče finansiranja talenata, tu se ne slažem sa tobom. Ne postoji mehanizam evaluacije koji bi talenat bio značajniji od drugih i dokle bi ga trebalo pomagati. Ko je bitniji? Talentovani kopač kukuruza, plivač, matematičar ili Counter-Strike igrač? Talenat za pojedinačnu stvar je jedna ravan, a snalaženje za život u društvu druga.

popkitchen said...

@spider: ma nisam ja ni htela da ulazim u raspravu oko toga koga treba finansirati kao mladog talenta, to je više reakcija na diskusije koje sam čula u smislu "ovim sportistima barem nešto daju, makar i kasno, deci koja su talentovana za nauku nikada". u izvesnoj meri i ja se slažem sa tim, ali volela bi kad bi svi dobili po zaslugama.

ivan djurkovic said...

to vbi moralo da saceka definiciju koje su to sire-drustvene zasluge sportista, recimo. da uprostim - naucnici potencijalno podizu standard zemlje, sportisti ''pronose ime zemlje''. nije tesko izabrati prioritet.

popkitchen said...

@ivan: evo moje perspektive, kao nekoga ko ne prati sport (ne gledam utakmice, ali pamtim imena, znam ko igra gde, u kojim sportovima smo dobri) - sportisti su super za slikanje Borisa Tadića i celokupne Vlade. Zato ista ta vlada ne daje pare mladom matematičaru Teodoru von Burgu, bez obzira na rezultate, zbog birokratskog idiotizma. I on dobije neke pare, samo kad se Blic potrudi oko toga. Većina ljudi, koji rade doktorate u inostranstvu, nije dobila ništa od države, tj. nikad ništa ne bi dobila.
Sport je populistička stvar, pobeda vaterpolista (kojoj se ja iskreno radujem) je savršena za projekcije narodna jedne siromašne zemlje.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails