Monday, December 11, 2006

The Long Goodbye

Top 3 filma Roberta Altmana

Nashville
Veze između politike i narodne muzike nisu započele sa turbo-folkom, osmom sednicom i Memorandumom SANU, to je već apslovirano u verovatno najboljem Altmanovom filmu. Stare i nove country zvezde, politička kampanja za izmišljenog kandidata, gomila ljudi u kadrovima i kamera koja je kao da je zalutala tu da uzme delić realnosti – spontano, a majstorski orkestrirano, Altmanov trademark koji će mnogi da kopiraju, a samo njemu će da pođe za rukom da to izvede kako treba. Preobilje, samozadovoljnost i uljukanost – America, happy 200th birthday!.


McCabe and Mrs. Miller


Winter Lady Leonarda Cohena tokom špice obećava da ovo nije običan vestern. McCabe svodnik i kockar, gizdav, sujetan i neposlovan i Mrs Miller, prostitutka oštra i odlučna, koja preuzima da mu vodi poslove u planinskoj zabiti pod nazivom Presbyterian church, su neobičan par koje igraju u to vreme par Warren Beatty i Julie Christie. Konačni obračun kao i svakom vesternu, ali ovde u snegu i jedna od najlepših scena ikada, Mrs Miller koja nestaje u opijumskoj izmaglici, jer zna da je sve gotovo i pre nego što joj je ljubavnik ubijen.


Short Cuts


Priče Raymonda Carvera, više od 20 likova, slučajnosti, preplitanje priča, svakodnevnica obična i teskobna. Suludi vikend i otrežnjavajući ponedeljak.1 comment:

midnight caller said...

a ima i srpska verzija nashvillea pred konjima za konje samo sa manje stila....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails